Bajdó Creative Commons License 2012.08.29 0 0 9990

 

Neveik eredetéről bőséges irodalom létezik. Koronként, felekezetenként változott a szokás, a rendelkezés.

 

Most a polgári anyakönyveket indexeljük, ezért szerintem az akkori törvény szerint kéne eljárni.

 

>>>Ha a törvénytelen gyermek anyja és természetes atyja házasságra lépnek, ez a körülmény, a mennyiben közokirattal igazoltatik, bármely érdekelt kérelmére a születési anyakönyvbe feljegyzendő; de csak akkor, ha a természetes atya által való elismerés az 1894:XXXIII. törvénycikk 41. §-a szerint már fel van jegyezve, vagy ugyanezen § szerint egyidejűleg feljegyezhető.

A felügyelő hatóság bármely érdekelt kérelmére megelőző vizsgálat alapján elrendelheti, hogy az utólagos házasság bejegyezése után, vagy azzal egyidejűleg az anyakönyvben a törvényesítés is feljegyeztessék. <<<

 

 

Az én értelmezésem szerint, attól hogy a leányanya születendő gyerekét valaki elismerte, még nem lett törvényes, Ezáltal csak az anya családnevét kaphatja. A bejegyzés csak a későbbi lehetőségek miatt van jegyezve. Ami meg később történik (törvényesítés, örökbefogadás, utólagos házasság) az máshol van jegyezve, tehát vagylagos.

 

Van bíráló aki ezt elfogadja, van amelyik nem. Mint már írtam, nem mindenben értem a logikát a programban, meg a bírálatban. Gyakoribb elfogadás az, ha nem jegyzek családnevet.

Én ez szerint indexelek. Aztán ha ezt javítják, nem nagyon vagyok elragadtatva.

 

Mostanában nekem csak halotti, meg esküvői anyakönyvek jönnek. A törvénytelen személy halálánál az anya neve mindig egyezik az elhalt családnevével. Persze nem tudhatom, hogy a születésénél volt e jegyezve természetes apa.

 

Csak úgy.

Kíváncsi lennék arra, hogy a mostani névadási gyakorlat szerint hogy fog működni ez az egész.

 

 

>>>Apollóval, vagy Istvánkával, férfi nevekre gondoltam<<<

 

Gondolni lehet. De ha nem vagyok biztos benne, akkor kéne ismeretlent jelölni. Döntsön a Választott bíró, azért van. Nem a többi sok ezreket is ismeretlené tenni.

 

>>>kereső későbbi használójának nem kell tudnia, hogy az ősét eredetileg az anyja vezetéknevével anyakönyvezték és nem az apjáéval<<<

 

Aztán miért nem? Mára már nem mindegy. Ha tényleg keresi, úgy is meglátja. Pláne ha elérhető lesz mindhárom anyakönyv. Rossz nyelvek szerint lassan több lesz a párkapcsolatban, vagy egyedül szült gyerek, mint a házasságban. Nem beszélve a felnevelés közbeni névvariánsokról.

 

A kérdésre.

Én zárójel nélkül odaírom. Biztos fontos megkülönböztetés. Igaz, még a visszajelzésnél nem vettem észre, hogy javították volna. Nem igazán figyeltem. Kevés van belőle, és inkább az igazi félrenézéseket nézegetem (azok a szörnyű o-k, u-k, n-ek, z-ék, a cifra első, és utolsó betűk).

 

 

Előzmény: Prelleg (9988)