Prelleg Creative Commons License 2012.08.28 0 0 9988

Kedves Bajdó és skoumi, köszönöm szépen a segítséget!

 

Bajdó: Teljesen egyetértek veled és skoumival abban, hogy az anyanyelvi indexelők kezét megkötik ezzel a szabállyal, és különösebb értelme nincsen számunkra, mindannyian, mindenfajta találgatás nélkül rá tudunk jönni, hogy Éva fiú-e vagy lány. Bár az igazsághoz azért hozzátartozik az is, hogy amikor először találkoztam Apollóval, vagy Istvánkával, férfi nevekre gondoltam, de feltételezem, hogy akik az indexelésbe belekezdenek már rendelkeznek elég tapasztalattal, hogy a kevésbé ismert neveket is be tudják azonosítani. Abban viszont a program készítőivel értek egyet, hogy tilos a születési anyakönyvnél a családnevet indexelni, a kereső későbbi használójának nem kell tudnia, hogy az ősét eredetileg az anyja vezetéknevével anyakönyvezték és nem az apjáéval. Ami engem zavar az az, hogy az anyakönyvvezető néha félre ír neveket (pl.: máshogy írja az apa és a gyerek családnevét, vagy, mikor egy oldalon hat családtag szerepel és négyféleképpen írja le a nevüket), amiket nekem az indexelés szabályai szerint pontosan ugyanúgy kell beírnom, ahogyan az a könyvben is van.

skoumi: Sikerült meggyőznöd, ezután a kezdőbetűket mindig ki fogom írni, nagyon valószínű, hogy a bíráló is el fogja fogadni. McKenzie Leigh, vagy a Landry Achee? Ha nekem azt mondanák, hogy ezek csak családnevek, és egyik sem keresztnév, szemrebbenés nélkül elfogadnám.

 

Atomantii: a törvényességhez, törvényesítéshez nézd meg a 9771. sz. hsz.-om linkjeit.

 

Végül ismét egy kérdés az indexelésről. Abban az esetben, ha mondjuk az apa nevéhez Nagy (Lásik) Ferenc van írva, és természetesen a zárójel is tiltott, mit tesztek, zárójel nélkül beírjátok, kihagyjátok a zárójelben szereplő nevet, vagy a szabályt figyelmen hagyva zárójeleztek?

Előzmény: Bajdó (9984)