Bajdó Creative Commons License 2012.08.28 0 0 9984

 

>>>Mennyire veszitek komolyan azt a szabályt, hogy csak akkor szabad kitölteni a NEM „rubrikát”, mikor azt az anyakönyvben is feltüntetik<<<

 

Igen szerintük így kell kitölteni az adatlapot „ismeretlen”.    És ezt komolyan is veszik

 

Az indexelésnek részemről ez a legzavaróbb része—amit akárhogy erőlködöm—nem igazán tudok elfogadni.

Többszázéves írott és íratlan névadási törvényünk szerint születendő gyermek csak nemének megfelelő nevet kaphatott. Szerintem, anyakönyveinkben (hisz ezeket indexeljük) Erzsébet nevű férfi, vagy Károly nevű nő bizonyosan nem fordul elő.

 

Megaztán, ha már annyira precízek akarnak lenni, mit lehet kezdeni:

 

Egy házassági bejegyzéssel ahol egy rublikában vannak a szülők, és én döntöm el ki az apa, és ki az anya. Ott jó a döntésem?

Egy hősi halott katonánál ahol szó nélkül elfogadják, hogy férfi. Pedig elméletileg lehet nő is (Mária főhadnagy, egy szanitéc, egy népfölkelő, stb)

 

Vezetéknevére születésekor csak két variáns létezhet. A törvényes akkor az apja, ha törvénytelen, akkor az anyja családnevét örökli. Slussz, más variáció nincs. Persze később változhat, de az nem ide tartozik. (örökbefogadás, későbbi házasság, új házasság, befogadás, elismerés, stb)

 

Ámerikás a program. Tudod, ahol több mint kétszázmillió polgárnak még mindig rá kell írni mindegyik csavaros befőttesüvegre, hogy merre nyílik (holott másfele egy sem) akkor nem kell csodálkozni.

 

Az is zavar, hogy nem egységes az értékelés. Van bíráló aki valamit elfogad, van amelyik nem (elírás, aposztróf). Gondolom a magyar anyanyelvű természetesnek veszi, aki meg csak gépel az meg ragaszkodik.

 

 

 

Mindennek ellenére, egy amatőr családkutatónak csodálatos segítség a program. Aki használja, remélhetően viszonzásul indexel is egy kicsit.

 

 

Előzmény: Prelleg (9981)