42tibcsi Creative Commons License 2012.08.27 0 0 36353

Kösz.

A szakszerű véleményeddel egyet értek, de ez a jelenleg kapható kazánokra vonatkozhat, tehát ez az átlag. Én is így kezdtem, de tele lett a tököm a le fel futkosással a kazánhoz a kényelmes 30évi gáz használat után. Ez ösztökélt arra, hogy össze hozzak egy olyan rendszert mely lényegesen kényelmesebbé nem utolsó sorban biztonságossá teszi a vegyes kazánnal való fűtést. Az eredmény napi kétszeri begyújtás (ez kb.2X 15-20 perc hamuzással) persze figyelembe kell venni a külső hőmérsékletet mert lehet, hogy elég egy rakat de lehet, hogy 2 is kevés, tehát ezt fel kell becsülni.

Ezeket a tapasztalatokat próbáltam itt másokkal is megosztani.

Az egész lényege a fűst hőmérséklet alapján történő huzat szabályozás. Ez teljes mértékben automatikusan működik, a tűz kialvása után a huzat ablakok lezárnak és nem hűl ki a kazán a kéményen keresztül. Mindig új rakatott gyújtok be, tehát sosem rakok rá az égő tűzre. Kétségtelen voltak kudarcok, de hála a topiknak itt sokat tanultam, a kezdeti sütő termosztátokat rexik-re (pid) cseréltem. Végeztem hatékonysági mérést is (többek segítségével) és 82% os értéket tudtam elérni.

Ha valakinek van egy kis műszaki érzéke ezeket a megoldásokat saját maga is kis költséggel meg tudja valósítani. Akinek meg nincs ne kezdjen bele semmi féle még kisebb át alakításba se mert ez egy veszélyes üzem, az bízza leinformálható jó szakemberre!  

Előzmény: nemkezd (36343)