hederabella Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9914

Ez sajnos nincs teljesen így, ahogy mondod.

a, Ha élő hozzátartozód 1980 utáni adatait szeretnéd megnézni, akkor azt az adatvédelmi törvény miatt csak az ő engedélyével teheted meg. Ha meg él, akkor őt is meg tudod kérdezni. :)

b, Ha halott hozzátartozóról van szó, akkor inkább a másodpéldánnyal kell(ene) - tudom ebben az esetben nem lehet - próbálkozni, mert az 1980 utáni eredetibe való betekintést a törvény csak állami és hatósági személyeknek engedi, ha van rá jogalapjuk. Hozzátartozónak egyáltalán nem. Nyilván ezzel a hozzátartozók alapvető jogait is sértik, meg az anyakönyv eredeti rendeltetését is csorbítják, de ők úgy gondolják, hogy az adatvédelem fontosabb...Sok esetben az is!

c, Úgy hallottam, hogy az anyakönyvezéssel kapcsolatban 2013. jan. 1-jén hatályba lépő törvénymódosítás miatt még az 1980 előtti másodpéldányok kutatása is jelentősen megnehezül majd. Sok levéltár már el is kezdte korlátozni ennek az anyagnak a kutatását. Bár azt is hallottam, hogy a családtörténészek lobbiznak, hogy ez ne legyen így, és ne legyen lehetetlen a kutatás, de nem tudom, hogy jutottak-e valamire....Hátha jön majd valaki, aki tudja, és elmeséli nekünk. :)

 

Mindezzel együtt azért én is elmennék a hivatalba, mert ha elég jóhiszemű és/vagy tudatlan a hivatalnok, és azt mondod neki, hogy a 30 év már lejárt, akkor megmutatja a cuccot. :D

Előzmény: Andreas de Szered (9911)