Hááát Zsuzska nem tudtam, hogy írjam, de kezdem a kevésbé problémás végével.
Csalló - nem új, 400 l meggy ment fel. Kellően lassú tempó, jó kihozatal (6hlf, 12%), megfelelő minőségű végeredmény. Bár a hozzáértők magzamatért kiálltanak, nem volt sem a cefrében, sem az üstben. (Most állítottam be egy kísérletet, hogy macerátumként -egész és összetört maggal- utólag lehet-e pótolni a hiány(vagy csak a cián)érzetet. Az áron jelentőset toltak, 1150 Ft/l a listaár.
Pécsely - nem új, Hagyó a barack végével 120 l, 10% kihozatal, Emőke kedves, cefréshordó elmosva a kocsinál, szárazpróbán a végtermék megfelelt. 900 Ft/l+2500 Ft üstdíj az ára.
Nagyvázsony - ú,j itteni ajánlásra ill. egy kis kapkodás kapcsán lett kipróbálva.
Első benyomások rendben - kellemes a környezet, tisztaság, főzés online követve ámítógépen, klasszikus felszerelés. Mester emberi, érdeklődő, 2-3 saját pálinkájával kínálkozó, 850-ért főz.
Első nap lement 360 l cefre alszesznek, majd másnap, amikor sajnos nem tudtam ott lenni a finomítás. Rendben lefőtt, majd hígításnál 49,5-nél beopálosodott, úgymaradt. Kollégám csalódott, mester kicsit ideges, kihozatal ~10%, szárazpróbán megfelelt, el fog fogyni :)
Azonban vissza szeretnék menni megbeszélni, nem szeretnék tüskét hagyni senkiben.
Ez a tétel el lett kapkodva, mert az egyik hordón ecetszegot éreztünk, le lett kezelve, de azért a gyors főzetés mellett döntöttünk, 2 napra rá már volt is hely. A cefre ki volt forrva, de az utóerjedés sztem hiányzott neki (a többi pl. itt várja még a gazdái döntését).
Vázsonyban sokkal kevesebb a hűtés - 20C-os patakvízzel -, mint pl. a Csallónál, előtte beszéltük is, hogy szerinte kell bele azért kozmaolaj is. Itt viszont sok van, úszik a tetején ill. a szesz belsejében cseppekben, hűthetem, szűrhetem.
Csallónál csak a Szőlősit egy 3,5 kW-s klíma hűti 4C-ra s még építtetett egy hűtőtornyot is.
Miután tavaly sem alakult zökkenőmentesen a barack, jövőre szabit veszek ki míg kiforr, lefő. Szerdán kifutunk a csonthéjasokból a szilvával, utána megnézem Badacsonyit is, ha már Snapszmester felnyitotta a szemem a lehetőségre. Jön a bodza (kicsiben), alma, körte, szőlő, törköly. Ja és a birs.
Üdv,
CT