LvT Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9471

> A Garzó családnevet én a Karcag településnévvel gondoltam rokonítani szóeleji zöngésedéssel és szóvégi ag > ó átalakulással. […] Elképzelhető-e?

 

A legkevésbé sem. A kérdéses szó eleji zöngésülést nem is számítva az alábbi problémák vannak, amelyek ezt a felvetést kizárják. Nem tudok felidézni olyan adatot arra, hogy az /r/ utáni helyzet zöngésüléssel járna, így a /z/-nek nincs magyarázata. Továbbá a Karcag hn. a kun Qarsaq ’pusztai róka, Vulpes corsac’ személynévből ered, amelynek első adata 1400-ból való. Nem tudok arról, hogy a szóvégi -q a kunban réshangú /γ/ ejtésű lett volna, de ha igen, ekkorra a magyar szóvégi /Vγ/ > /Vu̯/ > /V̄/ változás már lejátszódott. A világ nyelvei kun szócikkében megnéztem a kun jövevényszavakat, és ilyen pozícióban mindig megmarad a -k (max. -g-vé zöngésedik): hurok, csabak ’keszegfajta’, csanak ’ivóedény’, családnevek: Butak, Orog.

 

 

> A Kenyér családnév hangátvetéssel a Kerény helységnévvel is közösíthető, az meg, ha igaz, a latin Quiniusból származik. Elképzelhető-e?

 

A legkevésbé sem. Egyrészt, a Kerény (Kljajićevo, Szerbia) helynevet a helységnévrendezés során hatósági úton, hivatalos névadással állapították meg 1904-ben az eddigi Kernyája helyett. Ugyanígy jártak el ugyanebben az időszakban Kiskerény (Kurimany, Szlovákia) esetén, amelynek addig Kurimján volt a neve.

 

Ez a régi magyar Kerény személynév pedig nagyon hasonlónak tűnik a régi magyar Géza személynévhez. Ez utóbbit a XIX. sz.-ban alkották meg. Ugyan létező személynevet akartak felújítani, de hibásan olvasták ki. Kiskerény eredeti magyar neve valóban Szent Quiriniusra utalt, de azt 1458-ban Sentkoryn /Szentkorin / alakban jegyezték le, tehát mély hangrendű Korin formában van valós származék. Nincs tudomásom arról, hogy a feltételezett magas hangrendű *Kerény forma valaha is hely- vagy családnévi származékot adott volna.

 

Harmadrészt pedig a 9462-esben sok analóg példával bemutattam, hogy a Kenyér a péktermékről vett nevek rendszerébe illeszkedik hézagmentesen, így akkor sem lenne indokolt egy esetleges Kerény >Kenyér hangátvetést feltételezni, ha indokolt lenne a Kerény nevet a fentiekkel ellentétben figyelembe venni.

Előzmény: Értökös (9469)