LvT Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9468

> 1720-ban ugyanitt  Volfgang Motil (!)-t.

 

Ezzel képbe jött egy „ortodoxabb” név: a szlovák Motíľ ~ Motýľ, vö. szlk. motýľ ’lepke, pillangó’.

 

> 1715-ben Volfgangus Matin-t vagy lehetségesen Maxin-t írtak össze. 

 

A Maxin is máig létező szlovák vezetéknév: a Maxim (< lat. Maximus ’legnagyobb’ csn.; a keresztyénségben egy VIII. sz.-i konstantinápolyi szent kultusza nyomán jelent meg) alakváltozata. Ráadásul ebből a vezetéknévből több előfordulást is ismer a 1715. évi összeírás: Jacobus Maxin (Markuska, Gömör), Franciscus Maxin (Ajak, Szabolcs), Sibala Maxin (Oroszvalova, Zemplén), Joannes Maxin (Nagytoronya, Zemplén).

 

Ezen az úton (az -i/y szóvég nélküli alakokon) pedig éppen azért nem lehet elindulni, mert szinte mindegyik amúgy létező név, így nem lehet kiszűrni, melyik az „eredeti”, melyik a „romlott”. Vélhetően a korból származó gyöngyössolymosi dokumentumokat tételesen meg kellene vizsgálni, hogy ezek a nevek valóban összefüggenek-e, és ha igen, akkor melyik lehet a „forrás”. De magam családkutatással nem foglalkozom, így ennél többet nem mondhatok.

 

> Arról esetleg tudsz-e valamit, hogy az 1945 után megváltoztatott nevek kutathatók-e?

 

Nem tudok róla. De Hajdú Mihály a Családnevek enciklopédiájának bevezetőjében célzott arra, hogy XX. sz.-i ilyen adattárak nincsenek, főként személyiségi jogi megfontolások miatt.

Előzmény: Sabine72 (9465)