masni35 Creative Commons License 2012.08.07 0 0 56775

Sziasztok!

 

Már régóta olvasom a fórumot az esetleges inzulinrezisztenciám kapcsán és most már tán pcos miatt is.

Röviden magamról, 35 éves vagyok, 16 éves koromtól küzdök pattanásokkal, arcon, mellen, háton, szerencsére nem a gennyes, göbös fajtával, de azért ez is megvisel.:-( Utóbbi hónapokban az államon megerősödött néhány szőrszál, kb 2 naponta húzogathatom ki.:-( A menstruációm rendszeres, igaz hosszabbak a ciklusaim, 30-35 naposak, utóbbi egy évben 2-3 alkalommal volt 40 nap körül is, peteérésem sztem van, legalábbis az összes tünetet produkálom ( köztes vérzés, görcs, nyák ), 2 terhességem volt, elsőnél nem voltam cukros, legalábbis a 26. heti vizsgálatkor még minden OK volt, utána már nem nézték, de 4950 g-os lett a babám, 2. terhesség ikerterhesség volt, ott már cukros voltam, 180g-os diétán voltam, amit nagyon betartottam, végére felemelték 200g-ra, mert javultak az értékek.

 

Apai ágon MINDENKI cukros, minden elképzelhető szövődménnyel, apukám már inzulinon van sok éve, bátyám is nemrég lett cukros, túlsúlyosak, sőt anyukám is, metformint szed.

Én normálsúlyú vagyok, 61 kg 173cm-hez. Szülés utáni években elmentem néha terheléses vérvételre, éhgyomrim 5.8-6.1 között volt mindig, terhelt mindig aláment, legutóbb 1,5 éve 3,6 lett!!! Amikor kérdeztem a háziorvost, ez nem inzulinrezisztencia-e, csak legyintett...kérdeztem diétázni nem kéne-e, de nem vette komolyan, örülnöm kellett volna, h nem magas.:-O

Nem foglalkoztam tovább vele, tudtam, h kéne diétázni, ha nem akarok cukros lenni, de folyamatosan képtelen voltam rá, nem voltam kellően elszánt.

Márciusban egy felfázás kapcsán urológusnál voltam, aki ultrahang vizsgálat közben kérdezte szigorú tekinttel, h mikor voltam nődokinál, mondtam, h szeptemberben, de mindent rendben talált, akkor pedig lehet-e peteérésem, zavaromban rávágtam, h igen, pedig csak a 8. napon voltam, mert hogy cisztikusnak látja a petefészkemet... Akkor megnyugtattam magam, h biztos tényleg a peteérés miatt van, de kb egy hónapja fájt szinte folyamatosan a jobb oldalam egy hétig, aztán megjött, fájdalom maradt, ismét a 8. napon elmentem a nődokihoz, akihez csak szűrésre járok, h nézzen meg ultrahanggal, jobboldalt talált egy kb 26mm-es cisztát, baloldalt sok kicsit, ultrahang felvételen olyan volt, mint a gyöngysor, kérdeztem, ez nem utalhat-e pcos-ra ( elmondtam minden előzményemet ), közölte, h nem, különben is a ciszta 3cm-nél kezdődik, ezek pedig kicsik, peteérés előtt ez tök normális....fel akart írni diane 35-öt minden bajomra és hogy a nagyobb ciszta miatt 3 hónap miatt menjek vissza.:-( Magánban voltam nála, hivatalos ultrahang leletem nincs sajnos...

Totálisan tanácstalan vagyok, hogyan tovább, Bp-től 30 km-re élek egy kisvárosban, érdemben nincs másik nődoki, sztk-ban is ő rendel, endokrinológus sincs, Kistarcsára kérhetnék beutalót, de nem akarok fölös köröket futni, h esetleg megint legyintés legyen a válasz.

Szerintetek a mens mentisbe be lehet jelentkezni leletek nélkül is, elegendő pusztán az előzményekre hivatkozni? Endokrinológushoz menjek? kiír ő minden vizsgálatot? azokat ott végzik el?

Bocsánat a sok kérdésért, de most már szeretnék a végére járni, eddig is tudtam, h a cukorbetegség a fejem felett lebeg, de megijesztett ez a "cisztikus ptefészek", és ugye ha bebizonyosodik, akkor kell a gyógyszer is.

Amúgy lehetek ilyen előzményekkel pcos-os?? Mindkétszer rögtön megfogant a terhesség...vagy csak szerencsém volt? lehet olyan, h ciszták csak évekkel később alakuljanak ki, ne legyen észrevehető tünetem ( kivéve bőr és az állon lévő szőrszálak ) közben??

( egyébként a vércukor értékeim magasabbak lettek, de még referenciatartományban vannak, itthon mérem, ilyenkor is még igazolható az inzulinrezisztencia? )

Előre is köszönöm, ha válaszoltok! ( remélem, ez elmegy, előző hsz-em elszállt )