dirhem Creative Commons License 2012.08.05 0 0 9798

Az Osztrák-Magyar Monarchiában a háború előtt minden gyalogezrednek megvolt a kiegésztíési területe. Heves megye a 10. honvéd és a 60. közös gyalogzered kiegészítő területe volt.

A háborúban azonban sokszor előfordult, hogy más ezredekhez is kerültek katonák, valószínúleg ennek több oka volt, egyrészt óriási veszteségeket kellett pótolni, másrészt kiderült, hogy a szláv többségű ezredek harcértéke csekély, gyorsan átállnak az oroszokhoz.

Így könnyen lehet, ezért került Dédnagyapád is ehhez az ezredhez, ugyanis ez szlovák többségű ezred volt, Besztercebánya környékéről került ki a katonák többsége.Jól jöhetett megbízható magyar katonák behívása.

Amúgy az ezred a 39. honvéd gyaloghadosztályhoz tartozott, csakúgy mint a 10. honvéd gyalogezred, ahol a heves megyei katonák harcoltak.

Több életrazban olvastam már olyat, hogy a háború alatt behívottakat kiképezte a területileg illetékes ezred, aztán áthelyezték másik ezredhez. Az azonban megfigyelhető, hogy a hadtestek kiegészítő körzeteit nem lépték túl, jelen esetben is a VI. (kassai) hadtest alakulatánál szolgált Dédnagyapád, Heves megye ehhez hadtesthez tartozott.

 

Az alábbi linken van egy cikk a 16. honvéd gyalogezredről:

 

http://nagyhaboru.blog.hu/2012/02/01/besztercebanyai_honvedek_a_limanovai_utkozetben

 

Állítólag egy szlovák történész kutatja az ezred történetét.

Sajnos többet nem tudok segíteni:-(

Előzmény: werebel (9796)