LvT Creative Commons License 2012.08.04 0 0 9451

Vraszcsil: A jelenlegi formája Vraštil, és cseh név. A régi csehbeli és szlovákbeli a šč /scs/ hangkapcsolat a csehben és a középszlovákban št /st/ vagy š /sty/ alakúvá vált, illetve a nyelvjárások még őrzik az šč-t, vö. irodalmi szlovák šuka /styuka/ ~ nyelvjárási ščuka /scsuka/ ~ magyar csuka. Az utóbbiból látszik, hogy a magyar nyelv régi jövevényszavai az /scs/-s formákat őrzik, ha gyakran /cs/-vé is egyszerűsödve. A tulajdonnevek köréből ilyen pl. a szlk. Štrbské pleso ~ m. Csorba-tó, szlk. [Šarišský] Štiavnik ~ m. régi Scsavnyik stb.

 

A cseh Vraštil az l-igenévképzővel alkotott jellegzetes nevek közé tartozik: ez eredetileg múlt idejű folyamatos melléknéviigenév-képző volt (a mai szláv nyelvekben az összetett múlt időt alkotja), így a jelentése kb. ’aki …-ni szokott; akire a …-ás jellemző’-ként adható vissza. Az alapige ebben az esetben a cseh vraštit(i) ’ráncol, összehúz’ ige. Hogy mit ráncolt az illető, a homlokát, ruháját vagy mást, azt innen már nehéz megbecsülni.

 

 

Aggod: Én Agod alakban ismerem, magyar apanév. Kázmér Miklós az Ágoston (< latin Augustinus ’Augustushoz [magasztos,, fenséges] tartozó férfi’) egyházi személynév Ag- rövidülésének -d kicsinyítő képzős származékának tartja. Persze az alak lehet más Ag-gá csonkolódó név is, elsősorban a magyar agg ’idős’ melléknévből lett személynév, de Kis Lajos említi még a régi magyar Aga személynevet (talán a török méltóságnévből?), illetve a szerb-horvát Ago-t.

 

 

Paska: Magyar apanév. Kázmér Miklós a Paszkál (< latin Paschalis ’húsvéti, ti. akkor született férfi’) egyházi személynév régi Paskál alakja becéző formájának (rövidülés és -a kicsinyítő képző) tartja.

 

 

Kirják: A bulgárban a Киряк /Kirjak/ anyakönyvezhető személynév. Az oroszban vezetéknév. A magyarba vélhetően az ukrán közvetítette. A perzsa Kuruš személynév a görög Κύρος /Kürosz/ alakon keresztül bekerült az egyházi szlávba is Киръ /Kir/ alakban. Ennek a névnek a -як /jak/ képzős származékáról van szó.

Előzmény: Prelleg (9450)