Norka30 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 56739

Egy gondolat!

 

Nincsen olyan, hogy inzulinrezisztencia vizsgálat. 

 

Valamiért még mindig kényszeresen ragaszkodni próbálunk ahhoz, hogy több pontos OGTT mérés fogja majd igazolni azt, hogy az egyébként inzulinrezisztenciára utaló jelek (mint egyébként maga a PCOS is az!) mögött ténylegesen inzulinrezisztencia áll. És hogy majd ez a laborlelet fogja megmondani azt is, hogy mennyire vagyunk inzulinrezisztensek. 

 

Ez zsákutca, nagyon félrevezető! 

 

Sok olyan eset van, amikor szinte tökéletes cukorgörbével és hajszálnyi eltérésekkel az inzulinnál (mondjuk, hogy még a határértékeken belül mozog a görbe) - amire egy nem tapasztalt orvos kapásból azt mondaná, hogy a lelet nem utal inzulinrezisztenciára -, a lelet tulajdonosa klasszikus PCOS-es tünetek gazdája, az LH-ja három-négyszerese az FSH-nak, cisztás a petefészke, szőrösödésre hajlamos, ronda a bőre, nem esik teherbe. De mondjuk még mindezek mellett, hogy még zavaróbb legyen a kép, vékony. 

 

Ilyenkor mi van? 

 

Nem inzulinrezisztens? PCOS tüneteket produkál, de az OGTT látszólag semmit nem igazol? Nem "érdemel" metformint? 

 

Az a meghökkentő, hogy lehetséges, hogy egy nagyon sok pontos terheléses eredmény egészen mást mutatna az esetében (pl. nagyon hamar zajlik le nála az inzulincsúcs), de ennek kimutatására a mi standard mérési módszereinkkel nincsen mód. És egyébként is, eléggé pontatlan tud lenni ez a vizsgálat. Lehet, hogy a hormonháztartása meg sokkal érzékenyebben reagál még arra a kis eltérésre is, emiatt durva a PCOS-ja. 

 

És ha a szakértő orvos a konzultáció során kifaggatja, akkor lehet látni, hogy elsőfokú rokonai között tombolt az IR és annak szövődményeitől szenvedtek a családtagok, tehát a genetikai örökség is valószínű, sőt továbbmegyek, még az egyéni anamnézise is az IR-t támasztja alá. 

 

És lehet, hogy pont ennek a hölgynek az esetében, mivel sajátosan reagál a vizsgálatra, alkatilag először  egyébként egy kombinált, erősebb szer lesz a célravezető, természetesen az életmódváltás mellett. 

Persze, valószínű, hogy ezt csak olyan orvos fogja belátni, aki száz meg száz hasonló esetet látott és kezelt...