Miklós1 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71479

Nem csináltál rosszul semmit, lehet hogy a budafoki élesztő nem volt elég friss, nehezen szaporodik és ezért késik az erjedés indulása. Hallottam már az élesztő egyenetlen minőségéről, de én még nem tapasztaltam. Próbálj más fajta élesztőt beletenni, ha másfél nap alatt se indult meg (szárított sütőélesztő, Unikén borélesztő), vagy langyos (30-35C) cefrében előtenyészteni az élesztőt, amíg pezseg és azt a hordóba önteni.

A 69058-ban nem írtam citromsavról, viszont az első mondatban áll, hogy nem kell mindent savazni, gyorsan ki kell főzni. Ha tárolnod kell a cefrét, mert pl. nyaralni mész, akkor kell savazni. A savazással nem a gyümölcs eredeti savtartalmát akarjuk utánozni, vagy kiegészíteni, hanem drasztikus pH csökkentéssel a káros baktériumok életterét szűkítjük, tehát a citromsav, borkősav  nem ajánlott a pH erős csökkentésére, egyébként ártalmatlan, pár görgtés után eloszlott a hordóban. A barack felszíne barnul, ez természetes.

Valóban  mérted korábban a citromsav pH csökkentő hatását?

Előzmény: caniculus (71474)