Miklós1 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 70449

A cefre alatt akkor fűts erősebben ha duplafalú főződ van, egyébként az odaégés probléma körrel szembesülsz (csodamódszerek amik néha mégis odaégetik...). Ezután kihagytad a kozmaolaj szűrést, amikor az alszesz csöpög, engedd át vízen egy hasonló alkotmány (a Szöllősy szűrő egyszerűsített változata) segítségével.

A főzés elején teletöltöd hideg vízzel, a vizet nem cseréled, a főzés végén a szűrő tartalmát papírszűrőn át még felhasználhatod. Főzés közben a víz tetején megjelenő matt hártyákat leszeded kanállal, szalvétával. Ez megint egy problémakör, mert van aki csak vattakorongon engedi át az alszeszt, van aki mélyhűtőbe teszi és utólag vadássza le a hártyákat...

A kész alszeszedet 25%-ra hígítsd ha erősebb lenne, így kezdd a finomítást.

Az előpárlat elvételnél vannak a kis poharak, az előpárlat mennyisége jó cefrézés esetén az alszesz 0,5%-a is lehet, de 1,5%-nál nem több (valami ecetfészek esetén végig jön a szúrós szag, de az nálunk ugye nem fordulhat elő).

A hígításhoz felforralt és vízkőtől szűrt csapvíz is jó, meg az is jó ha a főződön átdesztillálod, de én például hideg ioncserélt vizet használok, van aki margitszigeti ásványvizet és van aki...

De akkor se lett semmi baj amikor a pesti csapvizet használtam egyszer lustaságból.

Előzmény: Namostatuti (70444)