caniculus Creative Commons License 2012.06.25 0 0 70255

Tisztelt Kollégák!

 

Kezdőként tanácsot kérek. Eddig három főzésen vagyok túl (sorrendben: alma, eper, cseresznye) több-kevesebb sikerrel. Az eljárás a következő volt: aprítás vagy zúzás, pektinbontó, élesztő, élesztőtáp, 1-2 nap után pH3.0-3.2 beállítás, 7. napon főzés (csak hétvégén volt időm és nem bírtam kivárni a két hetet).

 

Az alma és a cseresznye pálinkámban érzek valamilyen nehéz kesernyés kellemetlen ízt. Az alma egy hónap pihentetés és egy hónap cseresznyefa hordós érlelés után is élvezhetetlen. Tapasztaltabbak szerint nem ecetsav/tejsav/vajsav hiba, se nem keserűmandula/doh/akrolein. Az erjesztés szabályos menetéhez képest az egyetlen eltérés, hogy 1-2 napig kint volt a májusi melegben és egy kicsit kifutott, de az erjedés akkor sem állt le. Főzésnél kellemes almaillat volt és a cefre nem égett le. 24 literes vörösréz üstöt használtunk. 45 szeszfokra visszahigítva szép tiszta maradt.

 

A cseresznyét tegnapelőtt csináltam és ebben is érezni valamilyen nehéz fémes ízt, bár jóval enyhébben, mint az almánál. Talán még javulni is fog a pihentetés és érlelés alatt. Otthoni 17 literes rozsdamentes kuktával (és vörösréz páracsővel) főztem.

 

Az alma és cseresznye között a pektináz+élesztő+tápsó kombináción kívül egyedül az a közös, hogy foszforsavval állítottam pH-t. Ez okozhat ilyen mértékű ízhibát?

 

Van értelme ioncserélő gyantával próbálkozni?

 

Az eperrel nem volt semmi gond, kellemes illata és íze van. Az is a rozsdamentes kuktával készült, de citromsavat használtam pH beállításhoz.

 

Köszönöm a választ és azt a sok hasznos dolgot, amit eddig itt tanultam.