Prelleg Creative Commons License 2012.06.12 0 0 9481

1, Ha az illető tiszt volt, akkor előfordulhat, hogy a Hadtörténeti Levéltár iratai közt, esetleg a sematizmusok valamelyikében van róla információ.

http://nagyhaboru.blog.hu/2010/11/29/csaladfakutatas_a_hadtortenelmi_leveltarban

Ha nem volt tiszt, nem halt meg és nem is esett hadifogságba, kevés az esély, hogy találsz róla valamit. A települések iratanyagaiban hogy van-e ilyesmi, nem tudom. A harmincas-negyvenes években néhány megyében készültek az adott megyékről könyvek, melyek személynévtáraiban a települések befolyásosabb tagjainak rövid életrajzai tartalmazni szokták azt is, melyik egységnél szolgáltak. Kutatni lehet még a Reé László által a Merkantil Nyomdánál megjelentetett könyveket is. Ezek a háborút túlélt katonák életrajzait tartalmazzák, és (ha jól emlékszem a tüzérekéről olvastam) a különböző kiadásokban előfordulnak különbségek a névtárakban.

A magyar huszár: a magyar lovaskatona ezer évének története / szerk. Ajtay Endre, Péczely László. Budapest : Reé, [1936] Budapest : Merkantil Ny.

A magyar tüzér: a magyar tüzérség története / szerk. Felszeghy Ferenc, Reé László. Budapest : Reé, [1938] Budapest : Merkantil Ny.

A magyar gyalogság: a magyar gyalogos katona története / szerk. Doromby József, Reé László ; bev. Szurmay Sándor. Budapest : Reé, [1941] Budapest : Merkantil Ny.

2, Arra majd figyelj, hogy a varsányi róm. kat. és evang. lakosok adatait a kb. 200 év alatt nem csak egy település anyakönyveiben vezették, volt, hogy más települések filiája volt Varsány. 

Előzmény: dirhem (9467)