ClaasMan Creative Commons License 2012.06.12 0 0 28534

Az enyémnél az olajcserével elvileg nem volt gond (végig szervizkönyes), persze ettől még lophatták belőle az olajat :-). Mivel pesti céges autó volt talán a sok rövidtávú használatra vezethető vissza a dolog.

Az biztos hogy a gyártás helye számít mert egy másik országban/kontinensen lévő gyárban sokszor máshonnan (közelebbről, akár másik beszállítótól) veszik az alkatrészeket a kisebb költségek miatt.

Hát igen attól hogy német csapágyak még lehetnek problémásak.

 

A dokumentálásnak két része van. Egy kötelező a hatóság felé (megfelelőségi nyilatkozat stb.) amit csak egyszer kell elvégeztetni az engedélyeztetéshez. Újra akkor kell ha változtatnak az alkatrészen, de tudomásom szerint csak olyan alkatrészekre kell amik befolyásolnak biztonsági, emissziós stb. tulajdonságokat (pl egy másfajta kipufogódobra igen). Egy másfajta szellőzőnyílásra, 3 mm-el szélesebb váltó fogaskerékre már nem.

A dokumentálásnak van egy másik része amit a gyártató követel meg a beszállítótól. Na ebben lehetnek hatalmas különbségek. Sok gyártót ismerek a mezőgazdasági profilból, és elképesztő különbségek vannak. Pl. össze sem lehet hasonlítani egy olasz, francia gyártó alkatrészkatalógusát egy németével. A németben konkrét aqlvázszám függőségek vannak, elérhető a gyári specifikációs lap, ha nagyon akarom vissza tudják keresni hogy x számú gép Y számú motorjában lévő turbotengelyt hol, mikor, ki gyártotta, ki ellenőrizte stb. Egy olasz gyártónál ha simán alkatrészt akarok rendelni katalógusból nagy a félrerendelés lehetősége. Sokszor fotót kérnek, mert azt sem dokumentálták hogy melyik féle szenzorral szerelték azt a konkrét gépet. Na ezek a cégek milyen háttérdokumentálást csinálhatnak a beszállítók felé? Ja és ezek úgyanúgy ISO X minősítéssel bíró cégek!

Persze az autóiparban nincsenek talán ekkora különbségek, de biztos hogy van.

 

Egy a lényeg szerintem az egészben (és szerintem ebben eggyetért Mindenki :-) a hajtókarcsapágyakra oda kell figyelni. Ha újonnan vette valaki az autóját, végig szervizeltette, és nincs benne a listában akkor kevésbé fontos. Ha ezek közül valamelyik nem áll fenn akkor érdemes elgondolkodni.

Előzmény: Törölt nick (28533)