cseik Creative Commons License 2012.06.10 0 0 61756

ha igazat adnánk logikádnak, akkor a telefon több mint 100 éve nem fejlődött, hisz a kezdetektől is két fizikailag távol lévő ember közötti élőbeszédes kommunkáció ezköze.

de maga a készülék technikailag évről-évre korszerűbb. ha nem is nézzük a "kiegészítő" funkciókat (ami az emberek többségének igényelt funkciók), a csak telefonok is jobbak, korszerűbbek, akár pár éves viszonylatban is. kisebb energiaigénnyel, olcsóbb áron, jobb minőségű hanggal, kisebb hullámszennyezéssel, nagyobb térerővel.

 

az, hogy a te szubjektív igényednek jobban megfelel egy avúltabb tárgy, az nem jelenti azt, hogy jobb is. a szerelhetőség egy nagyon x-ik paraméter egy tervezésnél. lehetne ma is házilagos szerelésbarát autókat tervezni, de ezzel az autó felépítését, kialakítását kellene módosítani. ami több anyagot jelent, drágább az előállítás, többet fogyaszt stb. csak azért, hogy valaki (általánosan mondhatjuk, hogy az elenyésző kisebbség) 3-5 évente ne 3, hanem 1 óra alatt megszerelhessen valamit. nem ésszerű.

 

a tartósabb termékek gyártásánál szükségszerű a kevesebb munkaigény. ha másért nem, mert tovább tart a termék, ritkábban kell cserélni tehát kevesebb kell belőle.

a jobb árú nem azt jelenti, hogy a kínai kiskamasz nem 3 percig, hanem 5 percig forrasztja/szereli/kalapálja. a job minőség precizebb munkát, gazdaságosabb anyagfelhasználást, pontosabb méretet, kiegyenlített jó minőségű alapanyagot jelent. ezeket meg csak gépesítéssel lehet elérni gazdaságosan. tehát fajlagosan mégkevesebb ember szükséges.

Előzmény: Diofa Szelleme (61745)