Miklós1 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 69058

Mint régi savazó, (tudom, vesszenek a savazók:-) )mondom a következőket:

-Nem kell mindent, minden áron savazni, gyorsan ki kell főzni

-Faeper, földieper, málna, körte cefrék érzékenyek, ezeket kell savazni, bár nagyobb a pH értékük, mint az átlag de kevesebb savval beáll a pH3, tapasztalati érték 1,5dl 37%-os akkusav 100kg cefréhez.

-Ha mégis savazunk, tapasztalati átlag érték cseresznye, szilva, barack esetén 2dl 37%-os akkusav 100kg cefréhez.

-Meggy, mirabel (fosó) szilva pH-ja olyan alacsony, hogy ezért nem kell savazni

-A savat 10% alá hígítva adjuk a cefréhez, és percekig keverjük, mert nehezen oszlik el

-Ha valaki naponta 2-3kg faepret cefréz és így rakja a vödröt-hordót, akkor 2-3kg-onként savazzon, számítsa ki, milyen pici sav kell 2-3 kg-hoz. A cefrét legfeljebb 1 hétig rakja és kezdjen új cefrét új edényben.

-A 37%-os akkusavval egyenértékű a 80%-os foszforsav, ugyanannyi kell belőle, csak sokkal drágább.

Ha most fejből nem tudtam leírni mindent, akkor: a savazásról írtam a 5148, 6804, 6809, 7858, 8621, 8646, 8796, 8826, 8950, 14739, 14767(árak), 15929, 15938, 20372, 29893 hozzászólásokban, a pH mérőről a 6808, 6824, 9597, 15506 hsz.-ban.