Prelleg Creative Commons License 2012.05.27 0 0 9434

Jó kérdés. A zentai történelmi levéltár már négy település első vh.-s elesettek listáját elkészítette, és feltüntették a forrásokat is. Érdemes elolvasni közülük „az I. világháború zentai katonaáldozatai”-ból a 6-7. oldalakat, illetve a „az I. világháború magyarkanizsai hősi halottai” 2. oldalát.

http://www.zentarhiv.rs/index.php?cont=ivh

Ugyancsak Zentáról: Molnár Tibor: Anyakönyvek forrásértéke a világháborús áldozatok adatainak feltárásában 315-317. old.  In: Ádám András: Bács-Kiskun megye múltjából 21. 2006. (Megtalálható a Levéltárak Közös Keresőjében)

Ezek alapján, természetesen rád vonatkozó megye és település vonatkozásában, tovább kutathatsz. Persze arra nincsen biztosíték, hogy ezek az iratok a levéltárban még meg is vannak (mátyásaházimanó 8708. hsz.-a).

Találkoztam olyannal, amikor az utószülött gyermek születésénél jegyezték be az apa elestét, illetve olyannal is, amikor a hősi emlékművön szerepelt a név, de a halotti anyakönyv „Megjegyzés” rovata üresen maradt. Sokszor előfordult olyan is, hogy a háborúban szerzett sérülésébe halt személy is felkerült az emlékművekre. Olvastam egy helyen, hogy a helyi lelkész írta meg az elesettek listáját, de hogy erről neki valamilyen hivatalos meghatalmazása volt-e, és hogy máshol történt így összeírás, nem tudom.  A veszteséglista alatt a Krameriusban lévőt érted, még benne van a „Nachrichten über …” is, azt is érdemes átnézni. És persze az osztrák hadilevéltárnak is lehet írni, ha konkrét személyről akarsz információt kérni.

 

Előzmény: cecilke (9431)