rkyra Creative Commons License 2012.05.07 0 0 9377

Mivel az én egyik ősöm is volt bíró, és akkora szerencsém van, hogy ezen településnek  (Pilismarót) a történelme szépen fel van dolgozva, betekintést nyerhettem ebbe a bizonyos munkakörbe.

 

"A jobbágyok közül egy évre választották a főbírót, a törvénybírót, a 4 esküdtet. Kisbíró is volt. Az elöljáróság egyik fontos dolga a tiszttartó utasításainak végrehajtása volt. Robotra kellő számú jobbágyot mozgósítottak, szervezték a terménybegyűjtéseket, a pénzadó befizetését, a beszállásolt katonák elhelyezését, intézték a katonaállítás ügyét, részt vettek a határjárásokban, tanúkihallgatásokban stb.

Lehetőségeik szerint a falu érdekeit is képviselniük kellett. Panaszlevelek megíratása, egyezkedés a tiszttartóval, a priorral, a megyei tisztségviselőkkel stb. Szervezni a falu életét, rendjét, békességét, ugyanakkor parasztként saját földjét művelni is, nem volt könnyű, egyszerű feladat. Kisebb vétségekben, vitákban a tiszttartó egyetértésével a bíró ítélkezett, büntetéseket, pénzbírságokat szabhatott ki. Irányító munkájuk miatt adókedvezményt /pl. a robotban/ kaptak."

 

Itt a vagyon az egésztelkességben merült ki, mindenféle nemesi mivolt nélkül. Ebből kifolyólag saját maguk is "túrták a földet", de tény, hogy szerződtettek szolgákat.

 

 

Előzmény: Felföld (9375)