Bajdó Creative Commons License 2012.04.21 0 0 9212

 

Nem vettem belekötésnek.

 

Biztos lehet mappa, dosszié, vagy akármi a nagyobb tételeknek. Voltam raktáros is, és ismerek rendszerezéseket. Az ömlesztett dolog az maga a káosz.

 

Az átszámozást azért nem értem, mert egy működő, rendet változtat meg. Egy filmtekercs, az egy számot takar. Egy város különböző számai ugyanazon az ugrásokon lettek átmásolva. Levéltári magyarázat meg mindig van (állásfoglalásnak hívják). Különböző dolgok (árú, adat) csoportosítása a világon megközelítőleg egyformának kéne lenni. Lásd például a „Vámtarifa rendszert”. Egyforma koncepció nélkül igen bonyolult lenne a nemzetközi élet. Na mindegy.

 

Ez az egész mikrofilm digitalizálás nem is igazán értem miért olyan körülményes. Egy Canon, vagy Minolta gép vagy egy Zeutschel OM1600 (most vettek, vagy kaptak a MOL-ban) percenként 600 képet szkenner, csak adagolni kell, meg elmenteni . Néhány bárki által üzemeltetett sima laptop, vagy otthoni (nem profi) gépre Pen drive-l átvihető, letölthető. Egy sima képnézegetővel otthon fotelből pörgethető majd olyan gyorsan, mint a kutatóban a mikrofilmolvasóval. Másolható, nagyítható, elküldhető. És ez már igen sok háztartásban van.

 

A hozzáférés ami igazán érdekes. A mormon kereső névre, születésre, házasságra, helyre, halálra, házastársra, szülőkre való keresés lenne a legjobb. Persze akkor lenne leg-legjobb ha ott lenne a lap képe is, amit nem igazán akar megmutatni. Mert igazán sok információ ott olvasható egy egy bejegyzésen. Kár hogy csak egyháztagok férnek hozzá mindhez. Lehet sok az elírás, de érthető, idegen anyanyelvűek (esetleg valami írásfelismerő program?) csinálták. Mi inkább kapni szeretünk, majd valaki megcsinálja. Én INDEX-elek Szabolcsiakat, elég rendes %-al.

 

A polgári lapozgatós valahogy iszonyú lassú. Valakit ott megtalálni bizonyos ismeret nélkül szinte lehetetlen. (megtalálni egy Váradi születésű Rákoskeresztúrra került, és ott házasodott rokonomat, aki Kispesten élt, és az István kórházban meghalt hááát elég bonyolult).

 

Nem tudom a MOL mit fog kezdeni a digitalizált anyakönyvekkel. Ha én MOL lennék nem biztos, hogy mégegyszer megcsinálnám amit a mormonok már megcsináltak. Inkább segítenék kijavítani a hibás adatlapokat. Hasznosabb lenne. Talán letölthetővé tennék egy-egy egész tekercset az amatöröknek. Esetleg ………….nem álmodozom.

 

Talán összejön valami.

 Üdv BSH

Előzmény: skoumi (9209)