Vezo228 Creative Commons License 2012.04.18 0 0 60429

Sziasztok Urak!

 

Szeretnék segítséget kérni!

A zárt fűtési rendszeremben van egy Ariston C24 turbó gázkazán és egy 1000 literes puffer, amit egy 5 tagos török öntvény kazán hajt. A pufferből termosztátokkal vezérelve jön ki a fűtés, a keringés szivattyúval történik.

A problémám a nyomással van.

A gázkazánnak minimum 1,0 bár kell az üzemeléshez (tudom, hogy elmegy 0,7-ig is, de akkor már szenved), valamint a rendszerbe 2,5 báros lefújók kerültek. Két zárt tágulási tartályom van, az egyik 120, a másik 16 literes. A statikus magasság 6,6 méter, az összes víztérfogat pedig kb. 1200 liter.  

Fentiekből látszik, hogy a nyomásértékekének 1,0-2,3 (hogy még ne is cseppenjen) bár között kéne, hogy legyenek mindenféle körülmény között. Ez nem is volna túl bonyolult, de a helyzetet rontja, hogy míg a gázkazán az emeleten van, addig a puffer, a vegyes és a tágulási tartályok pedig a földszinten.

Hogyan tudnám megoldani, hogy a 17 C-os minimumnál is legyen meg az 1,0 bár az emeleten, míg 85-90 C-os vízhőfoknál se legyen több 2,3 bárnál a puffer szintjén?

 

Eddig sajnos nem sikerült belőnöm, gyakorlatilag egy szezonon keresztül csaltam, a gázkazán kárára, de amikor az bekapcsolt, nagyon csörögött-zörgött, kínlódott. Sajnos a próbálgatásokhoz és szereléshez le kell engedni a vizet, ezért nem mindegy, hogy mihez nyúlok.

Nem is a vízdíj, hanem a használt víz lágysága, amit sajnálnék, ha többször újra kéne tölteni.

 

Kevés lehet a tágulási térfogat, vagy rossz értékre állítottuk az előnyomást a tartályokban?

Mit javasoltok?