prutty Creative Commons License 2012.04.13 0 0 4527

Az indiai konyhát ismerem, úgyhogy csak arra szeretnék reagálni. A paprikát a portugálok vitték be, mai napig Goa és Kerala (Ny-i partvidék) a fő termőkörzete, ahol már korábban is voltak hagyományai  a fűszerkereskedelemnek. Keralába már eljutottak a kínai kereskedőflották is, valószínű onnan terjedt tovább DK Ázsia felé. A csili előtti korban az indiai ételeket mustármaggal, gyömbérrel (igen, az is tud ám csípni) és borssal tették csípőssé. Az indiai konyha alapanyagai közül amerikai eredetűek még:  1. Krumpli, korábban édesburgonya volt, ezért a krumplis ételeket mind a mai napig csipetnyi cukorral készítik, mintegy lemodellezve a korábbi édeskés ízvilágot. Eredeti édesburgonyát ma jobbára pl. Gudjarat államban, sima sült krumpliként árulnak. 2. Babfélék, ezek indiai elnevezése a rádzsma (bab-ételek). Az elnevezésben felfedezhető a rádzsa (uralkodó, fejedelem) szó, ami arra utal, hogy régen, mint messzi földről behozott "egzotikum" csak az uralkodó osztály tagjainak volt megfizethető. 3. Tökfélék - szintén fontos, elterjedt amerikai eredetű növény. A húsok közül viszont a pulyka mindmáig nem tudta kiszorítani a csirkét, talán, mert keményebb, és az indiai konyha alapvetően párolja ezeket is (nem jellemzőek az olajban vagy sütőben sült húsok, talán a tandoor a kivétel csak).

Előzmény: Bela_Vak (4520)