Mozo66 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 6784

Nem egészen , Floonak és Ninónak is igaza van . Ezt úgy képzeld el mint az autód hűtőjét . Beletöltesz 1 liter fagyállót ami véd -28 -ig . Amíg csak az van a motorban nyugodt lehetsz az adott hőmérsékletig . Na ... ha elkezded higítani duplájára esetleg még tovább akor már csak -14 ig lesz fagyálló utána már addig sem . Így van ez a gyümölccsel is . A bibének ami fagyérzékeny ...pontosabban a legfontosabb a megkezdemény ami még csak nem is a kőmag hanem a bél ami gyakorlatilag a két sziklevél és maga csírakezdemény ami már jelen van a bibében ... is van egy bizonyos fagyálló tratalma ami akár -5 -7 fokig is ellenállhat a fagynak akár akkor is ha már szirmot bontott . De !!!!  ... ha elvirágzik és elkezd növekedni amit rohamosan tesz és akár 1-2 nap alatt is megduplázza esetleg többszörözi a tömegét , de fagyállót már nem termel hanem vízzel hígul na ekkor drasztikusan csökken a fegytűrése és akár napok alatt már csak -1 -2 fokig fagytűrő és ezután már annyira sem .  Tehát akár teljes virágzásban is lényegesen jobban viseli a hideget , mint amikor már kis gyümölcs .

 

  Amúgy jó pár éve mi is próbálkoztunk fagyvédelemmel , de talán erről már írtam itt a fórumon és bár hihetetlen , de -4 -5 fokig lehetett védeni akár 1 cm -es gyümölcsnagyságig is . Szerintem ha most ilyen -2 -3 foknál nem lesz hidegebb az nem fog további károkat okozni , pont azért nem , mert ahol kialakukhat ilyen hideg ott még vissza van maradva a fenológia ahol meg előrébb tart ott meg nem lesz ilyen hideg . ...így legyen .

Előzmény: Vebber (6782)