Gasparius Creative Commons License 2012.03.27 0 0 66973

Jövedéki törvény értelmezéshez kérek véleményt.

 

Az általam korábban belinkelt pálinka mustra rendezvényre szeretnék nevezni 3 fajta pálinkával, amit saját gyümölcsből, magánfőzőként, saját desztilláló berendezésemen főztem, ahogy a törvényben is benne van.

 

A 2003. évi CXXVII. törvény 67/A (5) bekezdése a következőket írja:

 

(5) Ha a magánfőző az általa előállított adómentes párlattal kíván részt venni párlatok számára meghirdetett versenyen, akkor az előállítani kívánt párlatot az (1)-(2) bekezdés szerint jelentheti be a vámhatósághoz azzal az eltéréssel, hogy zárjegyet nem kell igényelni és a bejelentés nem minősül adóbevallásnak.

 

amira utalnak, tehát a (1) és (2) bekezdések:  

 

67/A. § (1) A magánfőző a 64. § (6) bekezdése szerinti esetben a vámhatósághoz bejelenti - az adókötelezettség keletkezését öt nappal megelőzően - az adó megállapításához szükséges, a külön jogszabályban meghatározott adatokat, az adó összegét, valamint az értékesítésre szánt párlathoz igényelt zárjegyek rendelkezésre bocsátásához szükséges, a külön jogszabályban meghatározott adatokat. A bejelentés adóbevallásnak minősül.


(2) A magánfőző az (1) bekezdés szerinti bejelentésben nyilatkozik arról, hogy sem ő, sem a vele egy háztartásban élő más személy nem állíttat elő bérfőzésben párlatot.
   

1. A számomra elgondolkodtató körülményeket vastagítva emeltem ki a törvényszövegből.

Eszerint az előállítás, tehát a lefőzés előtt kell bejelenteni azt, hogy majd egyszer vinni akarom versenyre?

 

2. A bejelentés kötelezettség, vagy lehetőség, mert a törvény szerint lehetőség.

 

3. Állítólag van különbség pálinka fesztivál, pálinka verseny definíciók között, ez a rendezvény éppen ezért lett "Pálinka mustra"-ként elnevezve. Ez valóban számít, és ha igen, miben?