Nagyon jók a kérdéseid. Én azon gondolkodom, hogyan tudnám mások számára elérhetővé tenni azt a genetikát, amit magam is használok.
Te mint magán személy vásárolhatsz ebből a katalógusból (van ennek jogi útja, ami be van járatva, nem részletezném most), az eredeti francia törzskönyvről kapsz egy nevedre szóló hivatalos példányt (ezt ki kell fizetni pluszban a spermán kívül) Magyarországon te használhatod fel egyedül a saját tenyészetedben a megvásárolt spermát. Kb 5000 Ft-ba kerül a legalsó kategórából választott szaporító anyag szalmánként. Ez elérhető a legtöbb kecskés számára. A tárolás azonban költséges, eszközigényes, bár ha van ismerős inszeminátor, akkor megoldható. A másik út, amin dolgozom, hogy a köztnyésztésbe is be lehessen vezetni a mesterséges megtermékenyítést, akár friss, akár mélyhűtött spermával. Ha ez megvalósulna, akkor pár év múlva kecskés gazda veszi az telefon, üzekedés dátumát megad, ember elmegy hozzá reggel, berakja az kecske, kecske 5 hónapra rá megllik, gazda boldog :) A kérdés a következő. Érett-e erre a kecskés társadalom? Nem azt mondják-e majd, hogy ilyen-olyan csúcs baktól született bakot nem vágom le, hanem eladom zúg baknak, ahogy eddig is tettem? A lehetőség itt van elöttünk, van törvényi szabályozás, és ki kell taposni az övényt is, de szánen és alpesi sperma elérhető lehetne. Pár kecskés gazdák miért tartanának bakot egész évben, amikor csúcs genetikához juthatnak olcsóbban, és az utódok is kategóriákkal jobbak lennének. Ami kérdéses, hogy milyen arányban termékenyülnének meg az anyák, gazdaságosság szempontjából nem elhanyagolható hányszor kell elmenni a helyszínre, és hány adag spermát kell felhasználni.
A német BDE-t mi az alpesibe soroljuk, ahogy az osztrák Gemsfarbige Gebirgsziege-t, vagy a svájci Oberhaslit is.