Márton László Creative Commons License 2012.03.14 0 0 6013

Már megint hülyeségek. Sajnos nem csak Gorissen felületes, érdektelen könyve, de PappLászló Tamás megalapozott kritikája is hemzseg a pontatlamságoktól.

Gorissen minden forráskritika nélkül átvesz különböző, főleg amerikai eredetű anyagokból valótlanságokat. Robesspierre soha nem volt szabadkőműves, Goethe soha sem volt "páholy nagymester", de még főmester sem, Atatürk ugyan több szimpatikus gesztust tett, de nem volt páholytag.

A recenzes is szaporítja a pontatlanságokat. Rákosi és Szamuely a szabadkőműves alapítású és vezetésű, de a mozgalomhoz nem tartozó Galilei kört látogatták és nem szabakőműves páholyokat!

Az ügyben az egyetlen figyelemreméltó a Szent István Társaság, mint kiadó és a csapnivaló fordítás.

Nem ez az első jel, hogy a katolikus főpapság támadásba lendült Magyarországon. Nyugat Európában, ahol a szabadkőművességnek súlya van, eszükbe sem jutna ilyesmi. Nálunk, ahol a mozgalom súlya csekélyí, társadalmi befolyása - sajnos - szerény valakinek mumusra van szüksége. A katolikus egyház évente milliárdokat kap az államtól. A szabadkőművesség egyetlen épületet sem kapott vissza és egyetlen forint segélyt sem kap, nem is kér. De azért mi vagyunk a mumusok.