Törölt nick Creative Commons License 2012.02.28 0 0 7943

A zsidó Bar Micva párhuzamot nem én találtam ki,  a Besztercebányai  Dobré slovo misziós állomás és keresztény közösség honlapjáról vettem, ahol a bérmálás szentségének eredetét magyarázza egy pap: 

A bérmálás a Szent lélek általi keresztelés.

Márk 1,8  :  Én vízel kereszteltelek titeket, de ő Szent Lélekkel keresztel titeket.

Csel. 2,38 :  Péter pedig monda nékik: Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan A Jézus Krisztusnak a nevében a bűnöknek bocsánatjára és veszitek a Szent Lélek ajándékát.

Csel.  8,15-17 : Kik mikor lementek könyörögtek érettük, hogy vegynek Szent Lelket: Mert még senkire azok közül nem szállot rá, csak meg voltak keresztelve az Úr Jézus nevére. Akkor kezeiket reájok veték és vőnek Szent Lelket.

Ebből ered a bérmálás vagyis a Szent lélekkel keresztelés szentsége. A vízel keresztelés által a keresztelt az egyház tagjává válik, de paszívan. Ennek megfelel értelemben a zsidó körülmetélés. A bérmálást megelőzőb tanítás és a bérmált kora az egyházközség  tudatos tagjává válását erősíti meg a szentség felvétele által.  Protestánsoknál ez a konfirmáció.  Ennek felel meg a zsidóknál a Bar Micva és a Bat Micva (lányoknál), ott is a tanítás után bizonyítja a serdülő azt hogy a   szellemileg alkalmas hitközségbeli tagságra.

Szlovákiában ahonnan vettem az anyagot, a zsidó téma nem vált ki olyan pro vagy kontra érzelmeket mint Magyarországon, mivel ott ez gyakorlatilag nem létező etnikum. Ott mi magyarok vagyunk a mumusok.

Előzmény: Kolléga Úr (7942)