autochip Creative Commons License 2012.02.24 0 0 65

"A chiptuning az ördög műve?" - ez elég vicces :-)  

A középkorban a boszorkányokat elégették és igaz ugyan hogy ez már a 3. évezred, de még is vannak olyan emberek akik az ördög művének nevezik azt amihez nem értenek:-)  pl. egyes tuningbox oldalak leírásai. 

 

Az is erős túlzás hogy "a chippelés egy és istentől való" ennek a valósághoz semmi köze, legfeljebb az irónia megmosolyogtató ebben a kijelentésben. 

Félretéve a tréfát a babonákat és a filozofálgatást,  hogy valami információértékű dolgot is megoszthassak a témában én inkább a tényekre szorítkoznék.

 

Azt talán senki sem vitatja, hogy nem minden chiptuning program jó. Az utóbbi években egyre több kókler szivárgott be a szakmába (ezt a weboldalamon már 2007-ben megemlítem) de amilyen gyorsan jönnek olyan gyorsan el is tűnnek.

 

Elég pár széthullott motor, tönkretett motorvezérlő és már nem is hallani többet róluk. 

Az ügyfelek több esetben számoltak be ilyen "kalandokról" és arról is hogy a "chiptuningmágusuk" egyszer csak elérhetetlen lett - "A hívott szám jelenleg nem kapcsolható.". 

Nyilván nem csak az ő autójukba írtak rossz programot, de az ő autójukban sajnos benne maradt. 

 

Abban az esetben amikor a rosszul megírt program füstölést, rángatást, rossz alapjáratot, magas fogyasztást, tiltást, vészüzemmódot, hibaüzeneteket és egyéb rendellenes motorműködést eredményez, az ügyfél megkeres egy olyan szakembert aki reményei szerint ki tudja javítani a hibákat és kérés szerint vissza tudja állítani a gyári állapotot. 

 

Az ilyen megkeresés az utóbbi években egyre gyakoribb és egyre többször javítok a saját magukat mágusoknak tituláló kóklerek után. 

A vezérlőprogram kiolvasása után a talált hibákat közlöm az ügyféllel, és írok egy jó programot amivel az autó hibamentesen működik és kevesebbet fogyaszt. 

Ha valaki azt kéri hogy a maximumot hozzam ki a motorból és a fogyasztás nem számít (ilyet manapság már nagyon kevesen kérnek) az is megoldható, de mindig közlöm hogy mi az a   biztonságos határ ami nem rövidíti a motor élettartamát.

 

A tuninboxra nem vesztegetnék túl sok szót, elég sokszor és részletesen leírtam már összehasonlítás itt hogy miért nem jó megoldás (az intelligensnek titulált programozható sem, ami egyetlen jelleggörbét módosít)  de létezik jó minőségű tuningbox 1000 euro-nál kezdődik, ami tudásban és beállítási lehetőségekben (jelleggörbék számában és az értékek finomhangolásában fordulatszám függvényében) még mindig alulmarad a vezérlőprogram módosításával - a chiptuninggal szemben.

 

Tegyük hozzá egy minőségi chiptuningért nem kérnek el 1000 euro-t kis hazánkban.

Nem véletlen az sem hogy komoly tuningcégek (világviszonylatban) soha nem szerelnek be tuningbox-ot, minden esetben a vezérlőprogramot módosítják - chiptuning - akár utcai használatról akár versenycélról van szó.