Lalaura Creative Commons License 2012.02.21 0 0 4360

Szia Megérzés!

Az évszakok nálam azt jelentik, hogy télen sokkal több időm van ücsörögni, és megváltozik az étkezési szokásom is. Hiába a zöldség, gyümölcs, én december- januárban nem kívánom sem a paradicsomot, sem a paprikát, sem semmi olyat ami tavasztól őszig érik természetes környezetben a mi éghajlati viszonyaink alatt. Marad a megszokott régi " parasztos" étel a hagyományok szerint. Karácsony: süti, beigli, húsok, na nem sok, de az én bajomhoz annyi is elég amennyit én ebből elfogyasztok. Fánkok, kelt tészták, hurka- kolbász, hiába vigyázok kevés is elég ebből. Nehéz megállni, hogy ne kóstoljam, ha már a család szereti, nem foszthatom meg őket ezektől, csak azért mert nekem " ártanak".Májusi cseresznye, eper, fólia alatt a saláta már március végen vágható,ilyentálytól rendeződnek is a dolgok. Amúgy a hideg idő nálam befolyásoló tényező, nem ülhetek le bárhová, inkább állok, ha úgy mérem fel a helyzetet.

Az aszalt szilva biztos, hogy el áll. Az anyukám 2 éve aszalt egy nagy tepsivel csak úgy a napon. Amikor elfelejtettem venni, ebből a tartalékból vettem, mert anyámnak eszébe jutott, hogy valahol lennie kell. Lyukacsos "háló" szerü zsákocskábe tette, és beakasztotta egy szellős helyre. Csak annyi volt a bolti és e között a külömbség, hogy száraz volt, de hidegvízbe áztatva vissza gyengült.

Én is főztem szilva- barack egyéb lekvárt, kompótot is készítettem. Próbáld ki a lekvárt, annak is hatásosnak kellene lennie, de nekem sajna csak a nyers vagy az aszalt gyümölcs a jó. Az én nyaram a sok befőzéssel telik, nagy kert tartozik a házhoz, mégis pillanatnyilag venni kell a szilvát. Igaz elég drága. De a tavaszig majdcsak kibírja a pénztárca.Pennyiben 330 Ft/ db. ( 2 héttel korábban még olcsobb volt, de  most, hogy nekem kell.......)

Holnaptl a joghurtot is házilag fogom készíteni, már kísérleteztem vele, és elég jó lett.

Szia.

Előzmény: Megérzés (4358)