Dunit Creative Commons License 2012.02.21 0 0 10064

 Ezekszerint létezik ilyen tégla !

 

 Én anno 32 éve a beledi fagyállónak mondott téglából építettem egy kéményt. Általában 6-8 év alatt a felső sor a fagy miatt megrongálodott. Aztán kibéleltettem, azóta semmi baj nincs.

 Jellemző , hogy az egyik nagyarcú bélelő nyomban azzal kezdte :  a kéményt át kell építeni. Ezzel csak azt érte el, hogy  nem kapott megbizást.

 A másik ki bélelte, mondtam  a kémény külső nem az Ön dolga.  Felállványoztam, fehércementtel a sérüléseket/ lefagyásokat kijavítottam, majd hogy csicsás legyen,  piros mészállóval befestettem, még a fugákat is rátettem/rárajzoltam.

Ennek már 11 éve.

 Ennek a beledi téglának egyébként az volt a tulajdonsága , mindig kivülről fagyott le egy egy darabka,  olyan pikkelyszerűen / gáztüzelés  füstgáz nagy víztartalama miatt álladóan nedves volt /.

 Évente általában egy félveder törmelék távozott - egy nagy vizszintes vápában gyült össze.

 Nem annyira a balesetveszély mint inkább a macera miatt gondoltam a bélelésre. Egy lefagyásos kémény rendkivül csúnya látvány tud lenni, az állékonyság csak kb. 20 év után gyengül annyira, hogy ledölés bekövetkezne. Persze ez függ a kémény szab magasságától is.

 Nálam mivel majd a gerincnél  lép ki - csak 4  -5 sor tégla áll szabadon,  a ledölés esélye minimális. Egy magasan 15 - 20 sorral kinyuló kéménynél már más az eset.

 Most azzal a jelenséggel nem foglakozom amikor belül válik le egy nagyobb darab tégla. Egy eltömödésnél ennek katasztófális következménye is lehet. Főleg éjjel amikor alszanak.  Tanulság ? Éjjel elhetőleg nehasználjuk a tüzelő berendezéseket.

 Az persze más kérdés, hogy ezeket mennyire szürik ki a kéményseprők.

Gyanítom semmenyire.

 A legtöbb baleset egyébként emberi nem törödömségből fordul elő. Jól beisznak, és hogy ne fázzanak, bekapcsolják a gáztűzhely összes égőjét sőt a sütőt is, aztán nem ébrednek fel stb. stb.

Előzmény: joevagyok68 (10062)