Laslow Creative Commons License 2012.02.13 0 0 1449

Oké, nagyon részletes leszek. De először is bocsánat, rosszul írtam: január 11 a 2015/J fordulónapja.

 

Kamatadó természetesen van, annyi, mint mindenhol máshol is: 16%. Ez lejön a végén a kiszámolt kamatból.

 

A számlanyitás azt takarja, hogy be kell menned a legközelebbi államkincstárba, és ott nyitni kell egy számlát, azaz kitöltened néhány papírt, és ennyi. Kérj hozzá Webkincstár hozzáférést is. Mindez ingyenes, és innentől fogva otthonról is fogod tudni menedzselni a befektetésed (pl. feltörni januárban, és adott folyószámlára kiutaltatni). A feltörésnek sincsen semmilyen költsége, sem a pénz külső bankszámlára történő kiutalásának. Feltörni amúgy BÁRMIKOR fel lehet, azaz hozzájuthatsz bármikor a pénzhez (kivéve a lejárat előtti 2 napot), nem muszáj megvárnod a 2013. január 11-et, teljesen likvid a pénzed. A feltörés fordulónapon azt eredményezi, hogy a teljes tőke és a teljes kamat (mínusz kamatadó) elutalhatóvá válik külső számlára. Ha nem fordulónapon töröd fel, akkor a teljes tőkét kapod vissza, plusz a kamat nagy részét is megkapod, minimum 7,3%-ot (mínusz kamatadó). Szóval időarányosan az egy évre leosztva 0-2% kamattól eshetsz el, attól függően, hogy pontosan mikor töröd fel. A fordulónapon 0% a kamatveszteség, azaz január 11-én feltörve 9,3% kamatot kapsz.

 

Amúgy ez úgy működik, hogy a Webkincstárban beállíthatsz esedékességi megbízást. Ez azt jelenti, hogy megadsz a 2015/J kötvényedhez egy bankszámlaszámot, és minden évben a fordulónapon automatikusan elutalja arra a számlaszámra az esedékes éves kamatot. Ez 1.150.000Ft tőkénél egy év alatt 89.838Ft kiutalt kamatot jelent, kamatadó levonása után, de ha te csak most veszel 2015/J-t, és nem január 11-én vetted, akkor nyilván időarányosan kevesebb lesz a kamat is. Az utolsó évben, a kötvény lejáratakor a tőkét is utalná a kamattal együtt. Ha viszont feltöröd, akkor neked kell kézzel a Webkincstár felületéről elutalnod a lakossági folyószámládra a pénzt.

 

Pénz befizetése az államkincstári számládra: az államkincstárban személyesen készpénz vagy bankkártya segítségével, illetve otthonról Webkincstáron keresztül bankkártyával, illetve az államkincstári bankszámládra történő banki utalással. Utána a számlára került pénzt pl. Webkincstáron elköltheted tetszőleges kötvényre. Lejáratkor vagy feltöréskor visszakerül a kötvényben lévő pénz az államkincstári számládra, ahonnét elutalhatod (ingyen) tetszőleges hazai bankszámlára, vagy ismét vehetsz valamilyen kötvényt, diszkont kincstárjegyet, akármit.

 

A lényeg: semmilyen rejtett költség nincsen, az egyetlen kockázat az államcsőd - de még akkor is jó eséllyel teljesen kifizetnék a magánbefektetőket (rossz esetben meg bukod mondjuk a tőkéd felét, ahogy a vállalati befektetők is). De az államcsőd nem túl sanszos, ha meg mégis bekövetkezik, a bankokban lekötött pénzed is elértéktelenedik, ha egyáltalán hozzá tudsz férni, és nem zárolják a számlákat.

Előzmény: queenspark (1448)