gombászok Creative Commons License 2012.02.10 0 0 10965

Lehet, hogy az a hozzászólásom, hogy "próbáld ki majd megtudod" némelyetekből rossz érzést váltott ki.

Elfogadom, de mit lehet erre jobbat írni, főleg első felindulásból?

Második felindulásom: egy éve olvasom a Fórumot, látom a hozzászólásokat, vitákat, szántás-rotálás ügyben is többek között.

Tiszteletreméltónak tartom mindenki véleményét, a többit meg a tapasztalat és a pénztárca szabja meg.

Akinek van lehetősége még dönteni, javasolom, nézzen szét, és utána vegyen gépet (vagy adja el a meglévőt, ha nem elégedett vele, és vegyen jobbat)

Mottó: amíg lószar van, veréb is van.

Volt szerencsém többféle gépet kipróbálni: Fürge traktor, MPM10, MPM2, Honda 600, Robi (tipust nem tudom, de csak rota). Ja, meg gyerekkoromban Apám megtanított a lovas kisüzemi talajművelés fogásaira is. Utána meg agráregyetemet is végeztem, gyakorló "tudós paraszt" lett belőlem.

 

Na most az a kérdés, mekkora a területünk, az mennyire tagolt (pl.: fákkal beültetett, vagy szabad), mert ugye meg kell művelni minden évben, (alapművelet+nyári talajmunkák).

Legjobb, ha a területet legalább ősszel, minimum Mtz kategóriával felszántatjuk, legalább 30 cm mélyen(fagy szívja meg)

Utána minél sekélyebb lazító művelettel dolgozzuk el a szántást (lóval pl. ősszel szántottunk, tavasszal csak fogasoltunk)

Borzasztó látvány a tavaszi rotálás kiskertben, ugyanis rombolja a talajszerkezetet, ameddig a kések belemennek, addig ki is fog száradni, ha csapadékszegény a tavasz.

A felsorolt gépek közül nekem a magasan a legjobb a Honda 600 (majdnem olyan jó a Honda 400) Ezek nem azonosak a Honda kapálógépekkel, többfokozatú sebességváltójuk van, nagyon sokféle munkaeszközzel kitűnően használhatók néhány ezer négyzetméteres kertekben.

Persze ezt a jó tulajdonságát csak akkor lehet kihasználni, ha munkaeszköz készlet is van hozzá.

Új állapotban egy Honda 600 alapgép 400 ezer felett van, munkaeszközök is drágák újonnan, de a mai internetes világban lehet találni használt eladó cuccokat elég jó áron.

Ha jó gazdája volt, szinte örök élet, csak az olaj és levegőszűrő cseréket kell betartani.