budai2 Creative Commons License 2012.02.09 0 0 11490

Két évvel ezelőtt kértem tanácsot ezen a fórumon szőlőültetéssel kapcsolatban, pontosabban azzal kapcsolatban,  hogy a gyökeres oltvány gyökerét kell-e visszavágni ültetés előtt.
Akkor azt a tanácsot kaptam, hogy igen.
Jelentem, a bölcseknek, hogy igazuk volt.
Azok a tövek, amelyeket visszavágva ültettem, nagyobbra nőttek, mint amiket nem. A statisztikai biztonság persze nem túl nagy, mert mindössze 14 tő alapján állítom, és más hatások is belezavarhattak az eredménybe. De összességében, minőségében nem tekinthető véletlennek.
Még egy tapasztalat a hozzám hasonló kezdőknek:
Gyorsan fejlődött a pölöskei muskotály és a sieberztől vásárolt szuvenir (datolyaszőlő). Mindkettő termett, és meglepően sokat. A szuvenir csak teljes érésben volt jóízű, és csak viszonylag rövid ideig volt tárolható. Szépnek szép, terem, de mégsem volt túl sikeres a családi körben. A két tőből az egyiket moldovára oltom át (ha sikerül a "zöldbe fás" módszert leírások alapján megcsinálni).
Termett még (két év után megmutatta magát mennyiségben) az augusztusi muskotály (szerintem a legjobb izű nálam), a moldova (sokáig eláll),  az Ester, és az Affuz Ali.
A permetezést nem vittem túlzásba (családi ház, gyerekek), a peronoszpora nyomokban megjelent az Afuz Alin, meg egy mazsolaszőlőn, a többieken csak az atkák okoztak gondot.
Legjobban azok a tövek fejlődtek, amelyeknél a kialakuló tőke tövén levő, talajhoz közeli fehér rügyeket még rügy állapotban lekapartam. Ezek megnyúltak és teremtek.
Azok a tövek, aminél nem így tettem, elbokrosodtak, és visszamaradtak a fejlődésben. Fáj a szívem, hogy most metszéssel kell rendet teremtenem (rendet vágnom) ezeken.

Lenne egy kérdésem: Lehet e mostanában, ezeken a fagyos napokon vesszőt vágni az átoltáshoz, vagy várjam meg a fagymentes időt?