öreg-muslica Creative Commons License 2012.02.08 0 0 11483

Tisztelt Fórumozók !

 

Elöször is gratulálok a fórumhoz.

Az utóbbi napokban igyekeztem visszaolvasni a fórumot és  úgy látom már az egész fórum a betegséggel való ellenállással indult, a másik visszatérö téma a fagytürés…..

 

Ebben a kettöben talán tudok segíteni.

 

A két fajta amiröl beszélek a  Kay Gray  és a  Sabrevois.

A Kay Gray fehér a Sabrevois vörös szölö.

 

Mindkettö :

 

A legendás Elmer Swenson nemesítése,

Igen  hidegtürö ( - 45 Celsius ),

Gyakorlatilag rezisztens (  Ez lesz a 11. év a kertben, de egyszer sem kellett még          

 permetezni )

Alkalmas csemege- és borszölönek, a bornak nincs labrusca íze ( róka íze ),

Az ösök között az európai fajták mellett többnyire Vitis riparia változatok szerepelnek,

Szárazság türöek.

Nagyon bötermöek, hatalmas életerö van bennük.

 

Hátrányuk:

 

Egyik sem szereti a meszes talajokat.

Egyiknek sem különösebben mutatós a fürtje.

 

Elöre mondom, hogy senki sem fog borversenyt nyerni ezekkel…..de ideális lehet azoknak akik :

 

A meglévö fajták minösége mellett , megbízható mennyiséget is szeretnének évröl-évre

( erre használják ezeket a bor gazdaságok is )

A távolság miatt nem tudnak kiszaladni permetezni minden kis esö után.

Ugyancsak a távolság miatt az évi munkákat a minimumra akarják csökkenteni ( metszés, kevés zöldmunka, szüret )

Valamilyen ok miatt nem tudnak vagy nem akarnak vegyszereket használni.

 

 Kay Gray                                                       

 

 

        

 

 

Sabrevois

 

          

 

 

 

Egyenlöre ennyit……Ha lesz rá érdeklödés, majd folytatom….

 

Sok sikert a fórumhoz,

 

ö-m