spapda Creative Commons License 2012.02.07 0 0 39932

Díjazom a munkád, mert tényleg kevés a hazai irodalom, így aki nem beszél nyelveket, az sok hasznos információtól esik el. Én mondjuk nem vagyok a fordítás híve, mert nehezebb fordítani, mint a megszerzett ismeretanyagot saját stílusban, saját gondolatokkal előadni. Legalábbis én így vagyok ezzel. Aztán nagyon sok fordításról kapásból meg lehet mondani, hogy milyen országból jön az eredeti szöveg: angol, amerikai vagy ausztrál. Egyszerűen elárulja a téma, a felfogás, a módszerek és persze a hangsúlyos problémák. Míg a magyar viszonyok (domborzat, talaj, járműpark, felszereltség és anyagi lehetőségek) erősen eltérnek a külföldiektől, így a leírásokban jó lenne, ha ez is tükröződne. Csak néhány példa: sok külföldi leírásban alap a nagy csörlő és hozzá a Pull-pal eke, addig nálunk örül a spíler, ha csörlőt tud a kocsira rakni, nemhogy még drága horgonypontot is vegyen. És ez máris alapvetően más csörlőzési technikákat igényel, máson lesz a hangsúly. Ugyanúgy, ahogy pl. az ausztrál tutorialok jelentős része foglalkozik a homokkal, addig nálunk ez kevésbé központi kérdés, bezzeg az agyag vagy az "ártéri cuppogós" ritkán kerül kivesézésre, pedig más vezetési stílust és önmentési eljárásokat igényel. De beszélhetünk még a gumiválasztásról, emelésről, kiegészítő felszerelésekről, valahogy sokszor érezni az ilyen fordításokon, hogy "persze, ha nagyon sok pénzem lenne", elvégre a kinti életszínvonalat tükrözik.

 

Ezért is lenne jó, ha az ilyen fordítások esetleg kiegészülnének a hazai viszonyokra jobban reflektáló gondolatokkal, mert úgy több magyar offroader tudná a gyakorlatban hasznosítani. De ne érts félre, nem fikázni akarom a fordítást, mert az is kimondottan hasznos, elvégre nagyon eljárás, technika és eszköz nem helyfüggő, a jack nálunk is jack, ahogy a rántókötél és a sekli sem nemzetfüggő.

 

Amúgy nem véletlenül hoztam fel amúgy a Pull-Palt, mostanában a házi horgonypont izgat, valami nagyon olcsó, nagyon egyszerű, nagyon kicsi és könnyű dolgon agyalok. Ki próbálta már élesben a klasszikus 3 cövekes eljárást (képek, leírások itt, itt és itt, meg itt, és persze a youtube-on)? Tapasztalatok?

Előzmény: tue-14 (39929)