atom69 Creative Commons License 2012.01.22 0 0 610

Kedves brusz dilis!

 

Ebben az esetben sajnos nem valósul meg a termékdíj törvény alapkitéte a csomagolószerek esetében, miszerint termékdíjas feladatai a (esetünkben) hazai gyártónak keletkezik ,méghozzá a termékdíj-köteles termék első belföldi forgalombahozatalokor.

A Te esetedben nem a gyártó hozza először belföldi forgalomba a termékdíj-köteles terméket, hanem Te. A törvény szerint a termékdíj-fizetési kötelezettség ott keletkeziuk aki először belfölkdre forgalomba hoz, vagyi Nálad. Te vagy az aki időben először számlázza a terméket.

 

Erre az esetre nem készült fel a új termékdíjas jogszabályozás. Teljesen mindegy, hogy ki mikor mit mond, úgyis az a döntő hogy egy esetlegews ellenőrzés során az ellenőrzést végző hogyan gondolkodik.

 

Esetedben az egyetlen megoldás, hogy írásbeli véleményezést kérsz a NAV ide vonatkozó szervétől.  Az itt leírtak szerint jársz el, amit bizonyíték gyanánt meg tudsz mutatni az ellenőrzést végző szervnek.

 

Kiskereskedelmi értékesítés során nem kell a számlán termékdíjas szövegezést szerepeltetni. A NAV szerint a kiskereskedelmi értékesítés az ami közvetlenül a végfelhasználó felé történik. Hogy az amit Te végzel az jogilag megfelel-e a kiskereskedelmi értékesítésnek, az számviteli kérdés.

 

Véleményem szerint ahol összemosható az értékesítés, tehát szóba jöhet a viszonteladónak történő értékesítés, nem beszélhetünk kiskereskedelmről.

 

Üdv!

TT

Előzmény: brusz dilis (609)