Szakadáskapcsoló Creative Commons License 2012.01.22 0 0 59

Először is szükséged lesz MS Access-re. Ha nem szeretnél a táblák importálásával vacakolni (ezt a kérdést jól kiveséztük lentebb), akkor élj a lehetőséggel, hogy padorjan topiktárs nagylelkűen közkinccsé tette az általa letöltött és Access-be importált adatbázist (ld. 54-es hsz).

 

Ebben az adatbázisban egy minta-lekérdezés-séma is van, amibe csak be kell tenni a szükséges mezőket (dupla kattintással a mezőnevekre). Minden olyan mezőt be kell tenni a lekérdezésbe amiket szeretnél megjeleníteni (pl. indulási idő), illetve amire szeretnél szűrni (pl. viszonylat).

 

A forgalmi számos lekérdezésem konkrétan így néz ki:

 

 

A "nyilas" (1:n) kapcsolatokat úgy tudod létrehozni, hogy a mezőnevek összekötése után duplán rákattintasz és 2-es típusra állítod. Mindig a nyíl irányába húzd a vonalat.

 

A mezők:

 

stop_name: a megálló neve

departure_time: indulási idő

forgalmi: most jut eszembe, hogy ehhez még magyarázatot kell fűzzek, mert az ehhez használt block-forgalmi tábla nincs benne az adatbázisban, saját magam állítottam elő a 17-es hsz-ban leírt módon.

route_short_name: viszonylatszám

wednesday: a nap neve, ide értelemszerűen a megfelelőt kell betenni és a feltételhez 1-est írni

trip_headsign: menetirány, a végállomás neve, illetve néhány viszonylatnál a "közbenső végállomás" (pl. a 47-esen a Móricz ilyen)

 

A lekérdezést ezután Excel-be másoltam és manuálisan rendeztem áttekinthetőbb táblázatba.

Előzmény: cooldogg1992 (58)