L0riana Creative Commons License 2012.01.21 0 0 599

Szia! Csatlakozom az előttem szólóhoz, mi nem vagyunk orvosok, tehát ezeket a kérdéseket neki feltétlenül tedd fel. A szubjektív véleményem azonban (3x keresztszalag-pótlás és 3x meniscusszakadás után):

1. Ha pótolja a keresztszalagot is akkor mennyi az az idő amíg nem tudok dolgozni?

A te munkakörödben szerintem legalább 6-8 hét. Ha dagadós típusú a térded, akkor még több.

2. Ha nem nyúlatok hozzá akkor a beszakadt meniscus tud valami hosszútávú károsodást csinálni odabent?

Igen, képzeld el azt a lifegő darabot, folyamatosan dörzsölődik az üvegporchoz, és gyalulja lefelé. Ha eddig nem gyulladt tőle be, akkor csak idő kérdése szerintem. A térdprotézis meg nem jó dolog fiatalon, bár a korodat nem emlékszem, hogy írtad volna.

3. Érdemes lenne esetleg csak a meniscust rendbe rakatni?

Azt feltétlenül, ha most nem is akad be, beakadhat egy váratlan helyzetben, akkor irány a sürgősségi...

4. A túlerőltetés miatt érdemes esetleg a jobb térdemet is megnézetni nincs-e valami kopás, vagy valami más gond (vagy csak simán fogynom kéne vagy 30 kilót, most 115 vagyok)?

Ha már úgyis orvoshoz járkálsz, rákérdezhetsz. Nekem pl. lett kopás az elvileg jó térdemben a túlterhelés miatt, de ezzel nagyon nem lehet mit kezdeni egyelőre. A túlsúly nem jó, bár a magasságod nem írtad. Az extrém túlsúlynál sztem meg sem csinálják a pótlást.

5. A fájdalomra érdemes kenni valamivel vagy szedni hosszú távon valami étrendkiegészítőt, porcképzőt?

Nekem a krémek nem hatottak. A porcképző jó lehet. Az orvossal beszéld meg.

Szerintem lehet keresztszalag nélkül élni, ha nem játszik az ember labdás sportokat vagy nem síel, ha nem extrém laza az ízülete, viszont cserébe extrém erős a combizma, és nem nagyon túlsúlyos. A futást azt hanyagolnám a helyedben, amíg lifeg a meniscusdarab. Kerékpár, úszás oké. A meniscusfdarabot mindenképp megműtetném.

Aki azt mondja, hogy addig ne nyúljanak hozzá, amíg járni tudsz, az sztem nem komplett. Ha már ott tart az ember, akkor vagy a sürgősségi meniscusműtét az elakadás miatt, vagy a térdprotézis jöhet...

 

Előzmény: arpo77 (597)