annie999 Creative Commons License 2012.01.20 0 0 4333

Nagy összegben mertem volna fogadni erre.:)

Oké, ez se kis téma, mindenesetre elkezdem.

 

Síksági férfi felsőruházat


Forrás: Clark Wissler, Costumes of thePlains Indians (Anthropological Papers, Volume 17,1915)

 

Wissler a síksági férfi felsőruházatnak két alapvető típusát tárgyalja, a poncsó- és a kabát-típust. A poncsó forma esetében az alapanyag formája határozza meg a ruha „szabását”. Készítését a következő ábra szemlélteti:

 

 

 

 

Ez a darab két szarvasbőrből készült, quillwork díszítésű szalagokat varrtak mindkét vállára, az egyik oldalon varjútoll rojtokkal. Az ellentétes oldalon ferde quillwork-szalag látható. Az állat farka felismerhető az alsó szélen, a körmöket meghagyták a lábak végén.  Találtam fényképet is az ingről. 1938-ban gyűjtötték.

 

 

Ennek a típusnak az elterjedési területét pontosan nem lehet behatárolni, de bizonyítottan gyakori volt a következő törzseknél: Dakota, Nez Percé, Gros Ventre, Blackfoot, Crow, Hidatsa-Mandan, Pawnee (itt azért vannak viták), Assiniboin, Arapaho, Ute, Comanche, Kiowa, Cheyenne. Kevésbé jellemzően, de előfordult még a Sarsi, Plains-Cree, Ojibway, Apache és Taos puebló törzseknél. Wissler körülbelül negyven darabot vizsgált meg alaposan, és ezek alapján úgy találta, hogy az alaptípus a következő ábrán látható a és b forma lehetett.

 

a.) Nez Percé, b.)Dakota, c.)Dakota, d.) Nez Percé, e.) Arapaho, f.) Crow

g.)Gros Ventre h.) Dakota, i.) Dakota, j.) Arapaho, k.) Ojibway, l.) Cheyenne,

 

 

 

m.) Apache, n.) Cheyenne, o.) Kiowa, p.) Pawnee

 

Folyt. köv.

 

 

Előzmény: Törölt nick (4332)