BoGar Creative Commons License 2012.01.19 0 0 22153

Mit érdekel téged a tábla?! A buszsávra vonatkozik, tehát elsődlegesen a buszsáv szabálya érvényes. Majd ha oda már jogosan behajthattál utána jön a tábla értelmezése. Kapizsgálod már?! Nem tudom, hogyan magyarázzam már meg neked, hogy a tábla a kötelező haladási irányt jelőli, de a buszsáv szabályai szerint te autóval csak jobbra mehetsz. Nem tudom, miért ragaszkodsz csak a táblához. Amíg a buszsávba csak azért mehetsz be, hogy onnna jobbra kanyarodj, addig mi a fenét érdekel téged a tábla egyenes nyila? Nem tudod felfogni, hogy az rád nem vonatkozik, csak azokra, akik jogosan haladnának egyenes? Gyengébbek kedvéért: Egyenesen mehet a busz, taxi, megkülönböztető jelzéseit használó jármű, robogó. Jobbra mehet a busz, taxi, megkülönböztető jelzéseit használó jármű, robogó és mindenki más is.

 

Egyébként itt a szabáylod, amihez annyira ragaszkodsz. Kiváncsi vagyok, mit hozol ki belőle.

3. § (1) Az utasítást adó jelzőtáblák:

a) „Kötelező haladási irány” (17-19. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban (irányok valamelyikében) kell továbbhaladni. A tábla alatt elhelyezett autóbuszt vagy kerékpárt és nyilat (nyilakat) mutató kiegészítő tábla (18/d. ábra) azt jelzi, hogy a menetrend szerint közlekedő autóbusz vagy a kerékpáros a jármű jelképét feltüntető kiegészítő táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban haladhat tovább.

 

Továbbra is mondom: Mivel ez a tábla a buszsávra vonatkozik, csak az oda szabály szerint ráhajtókra, a buszsáv szabálya szerint viszont autóval csak akkor hajthatsz rá, ha kanyarodásra készülsz fel. Tehát ha te autóval a buszsávból a buszsáv szabályai szerint csak és kizárólag jobbra haladhatsz tovább, egyenesen nem. Ugyan a tábla megengedné de a buszsáv szabálya nem. Mert te ugye először a buszsáv szabályával találkozol. Leírjam neked folyamatábrával, vagy most, hogy már 15ször írom le, megérted végre?!