Amperszag Creative Commons License 2012.01.13 0 0 28896

A külső akku csatlakozókat általában a gyári külső akkupakkhoz adják, nem tudom külön hol lehet venni. A helyedben én kivenném a csatit és a helyére betennék egy megfelelő méretű tömszelencét amelyen keresztül fixen kivinném a két szál vezetéket, de érdemes közbeiktatni egy biztosítékot hogy védje a kábelt.

Mivel ezen a gépen gyárilag van külső akku csatlakozás ezért feltételezhető, hogy a teljesítmény elektronika is "bírja" a hosszabb áthidalási időt így erről az oldalról nincs akkukapacitás felső korlát, akár 100Ah-s akkukat is hozzáköthetsz, viszont ami biztosan korlát az, hogy a belső töltője nem tudná feltölteni az ilyen nagy kapacitású akkukat. A gyakorlati tapasztalat az ilyen kis gépeknél az, hogy az alap, belső akkutelephez plusz még ugyan annyi kapacitást esetleg 2x-est érdemes tenni. Tehát ha a gépben van 2db 12V 7Ah-s akku akkor külsőnek még 2x2 db 12V 7Ah-t érdemes tenni. Matematikailag nagyobbat is fel tud tölteni, de a gyakorlatban 70-80%-nál jobban sohasem és ez az akku élettartama szempontjából káros. Nem lehet kikerülni azt az elvet, hogy egy ólomakkumulátort (az UPS-ekben használatos un. zselés akkuk is alapvetően sima ólomakkuk) az Ah kapacitás 1/10-ével töltünk majd a teljes feltöltés elérésekor átváltunk csepptöltésre. Mivel a fenti UPS 1-2A-nél nagyobb töltőáramot nem produkál így ez meg is határozza mekkora kapacitású akkut tud teljesen és korrektül feltölteni.

A külső akkutelep párhuzamosan csatlakozik a belsőre így közömbös melyikről megy az inverter, ha a belső behalnak tovább fog menni a külsőkről.

Egyébként a biztonságot fokozza ha X Ah kapacitást nem egy akkuval vagy akkusorral fedünk le hanem párhuzamosan 1-2-3 teleppel így ha valamelyik sor megszakad (tipikus hibája a zárt akkuknak) akkor ugyan csökkent kapacitással de a többi sor működik. Természetesen figyelembe kell venni azt hogy az össz kapacitás renben legyen. Leegyszerűsítve ha mondjuk 1 db 12V-os akkuról megy egy UPS és külső telepet szeretnénk hozzá tenni mondjuk 40Ah-nyit akkor érdemesebb 2db 20Ah-st párhuzamosan kötni így ha az egyik megszakad a másik még működik. Egymást nem fogják kisütni hiszen folyamatosan aktív állapotban vannak, azaz vagy töltődnek vagy kisülnek.

A jó hír egyébként még az, hogy a sima autóakkuk is tökéletesen alkalmasak a házi felhasználású szünetmentesekhez.

 

Elnézést a száraz és talán kissé bonyolult mondatokért, de a szünetmentes technika is egy külön világ és (mint mindenhol az életben) itt is simán megvezetik a laikus felhasználókat különféle marketing dumákkal aztán meg bosszankodnak ha nem úgy működik valami ahogy szeretné.

Előzmény: joevagyok68 (28891)