Volt tüzér Creative Commons License 2012.01.12 0 0 12127

Járjátok körbe a régi rakétaezredek, osztályok területeit!

104. ezred Nagytarcsa: kis földszintes épület

104. ezred Sárbogárd: kis földszintes épület. Ha valaki járt a laktanyában, a harcálláspont épületét a tiszti konyhává alakították át, melléje építették a tiszti étkezdét.

11. ezred/dandár, Kinizsi laktanya: kis épület, ez kicsit nagyobb volt, messziről egyemeletesnek nézett ki, de valójában földszintes épület volt.

105. ezred Miskolc: az ezred vezetési pontja a hiedelmekkel ellentétben nem a sziklában volt, hanem a laktanyában. Azt sose láttam.

A rakétaosztályok vezetési pontjai szinte minden esetben a harcrend közepén, a telepített technikai eszközök melletti kis téglaépület volt. A börgöndi osztály kivétel volt, mert ott csináltak egy kezdetleges kis védelmet a kabinoknak, egy füst alatt a vezetési pont is a föld alá került, persze nem nagyon, hoszen volt ablaka, amiből nagyszerűen ki lehetett látni a készenkéti épületre és az előtte lévő "Jóreggeltplaccra".

Az osztályok vezetési pontjait akkor kezdték a föld alá eldugni, amikor a hetvenes évek második felében megépítették a közepesen védett állásterületeket.

A szárazföldieknek természetesen nem voltak ilyen vezetési pontjaik, ugyanis azok általában gurultak.