gyattila Creative Commons License 2012.01.08 0 0 2254

Kicsit soknak tűnik az a 200-300 ezer egy 56 négyzetméteres lakásba, bár nem tudom a manapság érvényes légbeeresztő árakat, de én inkább olyan 150 ezer környékére tippelnék. Gondolom 3 db elég lenne, plusz a ventillátor, meg a vezérlés, ha kellően ügyes az ember még saját magának is meg tudja oldani, mint ahogy itt a fórumon van is rá példa.

Neked miért kellett párátalanított venni?

Szerinted? :)

Mekkora lakásban/helyiségben használod?

Szóval mi egy 74 nm-es társasházi lakásban lakunk a második emeleten, szélső lakás, mellettem lakott szomszéd, alattam nem lakó szomszéd, fölöttem sátortető, függőfolyosós megoldás, 6 éve épült, 38-as PT fal szigeteletlen, födémben aljzatban van szigetelés, de a kivitelezés jó magyar szokás szerint hagy némi kivánni valót maga után. Szóval van hőhíd, van ablakok párásodása, meg egy kis penész is, a páratartalmat 70 százalék körül tudtuk tartani sok szellőztetéssel. A penészt kordában tudtuk tartani havi 1-2 alkalommal történt szavós letörléssel, az ablakokról meg letöröltük a vizet reggel egy kendővel. A gond az idén, vagyis múlt szeptember után jött elő, mert a fiam egyetemre ment és mikor hazajön a feleségemnek két nap alatt ugye mosni szárítani vasalni kell. Ezek a dolgok régen nem okoztak problémát mert az erkélyen szárítottuk a ruhát még télen is, volt hogy egy hétig kint volt. Ettől függetlenül már régóta terveztem valamilyen megoldást de pénzem sose volt rá. Végül azért nem légbeeresztős lett a megoldás, mert a városban ahol lakom télen elég nagy probléma a rosz levegő, sokan fűvel-fával fűtenek és általában iszonyat füst van egy ködös téli estén, féltem, hogy bent a lakásban is érezni fogjuk a füst szagot. Ezért novemberben végülis megvettem a párátlanitót. Úgy gondoltam, hogy mivel kevesebbet kell majd szellőztetnem, kicsit csökkenni fog  a gázszámlám, viszont reméltem, hogy nem fog ettől sokkal többel növekedni a villanyszámlám.  

Elégedett vagy a készülékkel?

A készülék jó, direkt a legcsendesebbnek mondott készüléket vettem, de meg kell jegyeznem, hogy még ennek is van zaja rendesen. Általában hétvégén járatjuk szinte egész nap hét közben csak alkalomadtán. Azt hogy mennyivel dobta meg a villanyszámlát még nem tudom megitélni, mert havi diktálós vagyok és nálunk eléggé ingadozik amúgy is a havi fogyasztás. Szerintem nem vészes. Viszont a gázfogyasztás nem csökkent észrevehetően, tehát az erre irányuló tervem nem jött be, pedig tényleg kevesebbet szellőztetünk. A ruhaszáritás nagyon jól megy vele, gyorsan megszáradnak a ruhák. Viszont az a penész ami régen volt most is megvan - na jó lehet, hogy most kevesebb - és az ablakokról is törölni kell reggel a vizet. Valószinű, hogy többet kellene használni ahhoz, hogy ezek a jelenségek is megszünjenek. Most leginkább 60 százalék körül van a páratartalom a lakásban. A jobb hatás érdekében célszerű a készüléket hurconi a lakásban és nem csak egy helyen üzemeltetni.

Bocsi, ha hosszúra sikerült az irományom, de most már van annyi tapasztalat a géppel, hogy leírjam.

Előzmény: ernőjenő (2253)