murmucbacsi Creative Commons License 2012.01.07 0 0 2827

Szia Süsü!

 

Ha még aktuális ez a fordulatszámcsökkentéses téma, ebben tudok segíteni.

Ha jól értelmezem a dolgot, akkor most egy 380 V-os olajégő ventilátorod van 230 V-ra elkondizva. Ez ugyan nem ideális üzemállapota a motornak, de ha forog, akkor nincs gond vele.

 

Ha ez a helyzet, akkor tudod csökkenteni a teljesítményét azzal, hogy sorbakötsz vele valamit, ami csökkenti a motorra jutó feszültséget. Ez lehet ellenállás, izzó, tekercs, sőt még kondenzátor is.

 

Ellenállásként nagyon jól használható ilyen célra pl. a bojler, vagy automata mosógép fűtőbetét. Nálunk mikor új konyhai elszívót szereltek fel, egy emberesebb darabot hozott a kolega. A legkisebb fokozaton is meglehetősen hangos volt. Asszony mindjárt megjegyezte, hogy ha ez így marad, akkor neki "sokszor fog fájni a feje". Azóta egy 800 W-os bojler betét van sorbakötve a motorral, több mint 10 éve így üzemel. Az átáramló levegő hűti annyira a fűtőbetétet, hogy kézzel még éppen meg lehet fogni. Ez a módszer pl. Nálad is működne.

 

Ha a fénycsőfojtót válsztod, akkor azzal is menni fog a dolog, arra kell csak figyelni, hogy a fojtóra írt áramértéknél ne vegyen fel többet a cucc, mert akkor a fojtótekercs le fog égni. A motornak ettől nem lesz baja. Bár érzésem szerint egy ilyen fojtó simán megnegyedeli a motorod teljesítményét. Egy hőtárolós kályha ventilátorához viszont jó lehet.

 

Tehát nyugodtan lehet kísérletezni, ha a motor magától üzembiztosan el tud indulni, akkor már nem lesz baja. Akkor sem, ha csak 300/perc fordulaton stabilizálódik a fordulatszáma.

 

De ez csakis és kizárólag a ventilátorokra érvényes, a csigák és a bolygatók motorjainál ezeket a technikákat nem lehet alkalmazni, mert ott füst lesz a vége!