b_robi Creative Commons License 2012.01.06 0 0 58265

Sziasztok,

 

felteszem itt is a kérdést, amit már a Cirkós topicban megtettem, hátha valaki tud nekem segíteni:

 

A segítségeteket szeretném kérni a következő dilemma feloldásában:

 

Adott egy tetőteres családi ház, az alapterülete 80m2+tetőtér. Az alsó szintem ½ colos acélcső, a felsőm rézcsöves fűtés, lapradiátorokkal biztosítja a hő leadást. A hőtermelő egy cca. 20 éves FÉG C24 fali cirkó, ami a pince szinten van elhelyezve. A lakás szigetelt (így vettük, a szigetelés vastagságát nem tudom pontosan szerintem kb. 40mm), a falazat szilikát, az ablakok nem újak, viszont már a hőszigetelt üveg van benne. Két éve télen a mínusz 17 fokban külső hő kamerás felvételek készültek, és ahol a legnagyobb volt a disszipált energia, ott is max. mínusz 5-6 fok volt a külső felületen. Alulról, a pince szint plafonja 8cm nikecell-el van szigetelve. A padlás felől 12cm-es gyapot és egy alu „hőtükör” van fektetve

A problémám az, hogy nem tudom meghatározni, hogy a gázfogyasztásunk „optimális”-e, nekem nagyon soknak tűnik. Ha napközben, amikor nem vagyunk otthon 8-18óra között 16 fok, este 16-21óráig 18 fok, 21-06óráig 17 fok, akkor, amellett, hogy odakint nem fagy még éjjel sem, 10-15m3/nap gáz fogy, s közben majdnem megfagyunk.

 

Amit tudunk:

  • a napokban mértem a fogyasztást: 1perc alatt 38l-t használt el, ami kb. 2,3m3/h fogyasztás, ami megfelel a gépkönyvben lévő normának.
  • a következő folyamatot hajtottam végre: lezártam az emeleti ágat teljesen (a pincében a kazánnál) Így a rendszeren 2 db 2000*600, 2 db 1600*600, 1 db 1000*600, 1 db 400*600 „kétlapos” (nem ismerem a szakkifejezést) radiátor maradt a rendszerben, ami a 80 m2-t hivatott befűteni. A termosztátot beállítottam 18 fokra, megvártam, míg felfűt, majd ezt követően figyeltem a viselkedést, közben a kinti hőmérséklet plusz 3 fok volt. A fűtés a következőképpen működött: 20 percig ment a cirkó, majd 50 percet állt. majd megint ment, és így tovább. A termosztát kapcsolási dt-je a papírjai szerint 0,5 fok.

Ami a furcsa számomra (bár ennek lehet, hogy így kell lenni-e), hogy a cirkón lévő hőmérő a folyamat során max 55 fokot mutatott, úgy, hogy az alján lévő fekete gomb a legmagasabb értékre volt tekerve. Ha jól gondolom, a gázfogyasztásból következtetve, az előállított hőmennyiségnek elégnek kellene lenni ennél sokkal magasabb vízhőfokhoz is, hiszen a felső szint kizárásával gyakorlatilag a leadó felületet a felére csökkentettem.

 

Ha jó a gondolatmenetem, mi lehet a hiba forrása.

 

A segítséget előre is köszönöm.

 

Üdvözlettel: Bodnár Róbert