Felek Ferenc Creative Commons License 2011.12.31 -1 0 19626

Első Békés Csabai Gőzmalom Rosenthal Márton Rt.

Rosenthal Adolf földbirtokos kérelme alapján a KM. rendeletének értelmében 1922.II.22.-én tartották meg a Gerendás kitérő-Szent Miklós major fővonalú és ezen vonal 56/57 szelvényközéből kiágazó Békéscsabára vezető szárnyvonal közigazgatási bejárását.

A leendő kisvasút építési engedélyét a KM. 1922.IV.11.-én adta ki 56724 iratszámmal. Az építési engedély tartalmazza a pálya műszaki adatait:

- Nyomtávolság                                   760 mm

- Sínrendszer                                       7 kg/fm

- Talpfa méret                                     12X14X120 cm

- Korona szélesség                              2.5 m

- Legkisebb ívsugár                             20 m

- Legnagyobb emelkedés/esés             20 ezrelék

-Vontatás neme                                    motoros

1924.V.5.-én helyszíni szemle Békéscsaba állomáson. A kisvasút átrakó vágánya miatt  Békéscsaba MÁV állomás teherpályaudvarának kihúzóvágányát kell folytatólagosan csonkavágányként meghosszabbítani.

Módosul a kisvasút nyomvonala,1924.IX.20.-án már mint Békéscsaba-Szent Miklós major fővonalú építési engedélyt ad ki a KM. 72480/1924.V. iratszámmal. Még ezévben meg is épül az új kisvasút,az ideiglenes üzemengedélyt 1924.XII.3.-án kapják meg az üzemeltetők. A műtanrendőri bejárást 1924.XII.19.-én 9:30 órai kezdettel tartották meg. Idézet a jegyzőkönyvből: „A kisvasút nincs kellően leülepedve,a hideg téli időjárás megszűnte után a pálya egész hosszában kiemelendő és szabályozandó!”

A kisvasút további sorsáról annyit tudni, hogy 1929-ben még létezett, de 1945-ig felbontották. 

Előzmény: Kéri Petya (19625)