Prelleg Creative Commons License 2011.12.29 0 0 8472

A református egyház keresztelési adatainál helyre úgy lehet rákeresni, hogy a ’Search by Life Events’-nél rákattintasz a ’Birth’-re, majd a ’Birthplace’-be beírod a keresett település nevét. A szülőknél pedig természetesen a ’Search by Relationships’-nél a ’Parents’-re. Ha az alább írt településre, Adásztevelre próbálsz rákeresni, az anyakönyvei még nem lettek kiírva, a ref. keresztelési anyakönyveket még csak 7%-ban töltötték fel. Ellenben a feltöltött állami anyakönyvek között már megtalálható.

Még érdemes lenne átnézni az állami halotti anyakönyvek másodpéldányait is 1914-1918 között, az eltűnt katona településén. Ha azokban nincsen, akkor a kutatást ki kell terjeszteni akár a harmincas évek végéig. Sokan kérték az eltűnt halottá nyilvánítását az évek során, ez az oka annak, hogy még jóval az eltűnés esete után is feltűnhet anyakönyvekben az illető. A holttá nyilvánított katonák anyakönyvi bejegyzései tartalmazzák a bírósági holttányilvánítási határozat számát. A holttányilvánítási határozatok pedig korabeli dokumentumokat, tanúvallomásokat tartalmaznak. Sajnos meg van az esély arra, hogy ha azt a bizonyos személyt meg is találod az anyakönyvben, új információt nem kapsz róla. Ha a másodpéldányok átnézése nem jár sikerrel, ritkán előfordult, hogy az özvegyek egyházi holttányilvánítást kezdeményeztek. Tehát az egyházi halotti anyakönyvek is szóba jöhetnek a kutatás során. Arra sincsen biztosíték, hogy meg találod a katonát, ha ezeket átnézed. 

Mielőtt érdeklődsz náluk érdemes utánanézni, hogy a településről származó többi, a vh.-ban elhunyt katona melyik alakulatnál szolgált, sokat számít, ha tudod merrefelé kezdjék el a keresést.

Előzmény: karancsijudit (8470)