LvT Creative Commons License 2011.12.05 0 0 8866

Ad Surčik:

 

> És a horvát, esetleg szerb dolog kizárt?

 

Nem zárható teljesen ki, de igen kevéssé valószínű, ugyanis délszláv környezetben az –ik kicsinyítő képző kevésbé produktív, az összetapadt –čik pedig még kevésbé. Produktív azonban északon a szorboktól az oroszokig: ezért ezen belül nehéz is lokalizálni az eredetét.

 

A lengyel eredethez annyit, hogy az említett Surczik nem lengyel forma, mivel a lengyelben cz előtt megkeményedik az i hang y-ná, így Surczyk a forma, amely a Google-lel adatolható.

 

Köznévi jelentését a lengyelben nem tudtam igazolni, van viszont ilyen szó az oroszban, a сурчик (szurcsik) a сурок (szurok)’mormota’ jelentésű állatnév. Az oroszban Vasmer török eredetűnek mondja.  Az lehet, hogy a szó átkerült az orosz-(ukrán/fehérorosz)-lengyel nyelvhatáron, de még sem hiszem hogy ez lenne az eredete.

 

Ugyanis az olyan nevek – hacsak a jelenlegi lengyel névkincset nézzük* –, mint Surjak, Surda, Surko, Surin, Surała, Surało, Surda, arra mutatnak, hogy volt egy régi Sur- alapnév, amelynek ezek kicsinyítő képzős származékai. S mivel a Surčik ~ Surczyk beillik ebbe a sorba, a névtan szabályai szerint elsősorban itt keressük az eredetét, nem bizonytalan jövevényszavakban.

 

A régi egy szótagos személyneveket, mint a Sur- alapnév, nehéz etimologizálni, és szinte biztos, hogy nem egy konkrét eredetre lehet jutni, hanem több lehetséges kiindulópont van (ahol nem jelzem a szlovák formáját adom, de a megfelelő más szláv szó is használható lenne):

 

- Az egyik ilyen a már említett syr ’sajt’, surový ’nyers’ szavak közös szláv töve.

- A másik a súra ’sietség; sürgető szükség, gond’, súriť ’sürget’ szótő.

- Lehet esetleg a kelet-európai, török eredetű sur vándorszó, vö. orosz сур ’világosbarna színű karakül perzsaszőrme’, szerb-horvát sur ’hamuszürke’.

 

* Vö. http://www.moikrewni.pl/mapa/index/s_26_24.html,  http://www.moikrewni.pl/mapa/index/s_26_24.html

Előzmény: Csoboci (8863)